Dosarul 10 August, la moment de răscruce. Protestatar: "Statul nu poate să continue să fie inamicul nostru, să ne gazeze, să ne omoare pe unde ne prinde"

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.10.2024

Judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe, în data de 10 octombrie, dacă dosarul 10 August merge mai departe la judecata pe fond sau se întoarce la Parchetul Militar.

După ce Tribunalul Militar a decis în cameră preliminară că dosarul Jandarmeriei poate intra în linie dreaptă, şefii jandarmeriei au făcut apel, iar joi, 3 octombrie, a avut loc cel de-al doilea termen în acest apel. Trebuie precizat că accesul presei în sala de judecată a fost interzis pe motiv că în cameră de consiliu nu se permite accestul reporterilor, aceasta deşi la termenul precedent nu a existat o astfel de restricţie.

Avocaţii şefilor Jandarmeriei au încercat să obţină retrimiterea dosarului la Parchetul Militar, invocând diverse vicii teoretice de procedură. Principalul argument invocat de avocaţii inculpaţilor a ţinut de prezenţa procurorului militar Bogdan Pîrlog în Piaţa Victoriei, aceştia punând sub semnul întrebării faptul că acesta a instrumentat o parte din dosar.

Judecătorul militar a respins cererea de probatoriu formulată de jandarmi şi a rămas în pronunţare pe motivele de contestaţie. Instanţa se va pronunţa, cel puţin teoretic, pe 10 octombrie.

"Statul român nu poate să continue să fie inamicul nostru, să ne bată, să ne gazeze şi să ne omoare pe unde ne prinde. Trebuie să se comporte ca un stat de drept care să-şi vadă de treburile lui de stat de drept. Nu să facă abuzuri şi să se comporte ca un bătăuş de la colţul străzii", a declarat pentru Epoch Times, ulterior şedinţei de judecată, Ioan Crăciuneanu, protestatarul care a reuşit să obţină redeschiderea dosarului după ruşinoasa clasare dispusă de DIICOT în mandatul Georgianei Hosu.

Avocatul comunităţii Declic, Toni Decean a explicat ca "astăzi au pus în discuţie toate motivele de contestaţie invocate de către inculpaţi şi instanţa a rămas în pronunţare, ceea ce înseamnă că vom avea o soluţie cel mai devreme peste o săptămână.

În măsură în care vom avea o soluţie favorabilă peste o săptămână, aşa cum ne aşteptăm să fie, dosarul va intra în judecata pe fond", a explicat Decean pentru Epoch Times.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor