Donald Trump semnează un ordin executiv care limitează puterea giganţilor de social media

Donald Trump împreună cu procurorul general al SUA, William Barr
Donald Trump împreună cu procurorul general al SUA, William Barr (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a semnat joi, la Casa Albă, un ordin executiv pentru apărarea libertăţii de exprimare pe reţelele de socializare şi schimbarea cadrului de reglementare a companiilor de socializare care cenzurează selectiv utilizatorii.

„Suntem astăzi aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia dintre cele mai mari pericole”, a spus preşedintele american, referindu-se la „puterea necontrolată” deţinută de companiile de social media din Statele Unite.

„Au avut putere necontrolată să cenzureze, să restrângă, să editeze forma, să ascundă şi să altereze orice mijloc de comunicare între cetăţeni sau publicul larg”, a spus Trump.

Preşedintele a criticat monopolul din ce în ce mai mare al companiilor de social media din SUA, permiţând să acţioneze pentru a schimba cadrul de reglementare al giganţilor de social media.

„Nu există niciun precedent în istoria americană ca un număr atât de mic de corporaţii să controleze o sferă de interacţiune atât de mare”, a menţionat el.

Trump a declarat că acţiunile editoriale în creştere ale mass-media sociale de a controla conţinutul de pe platformele lor le-au pus în pericol scutirea de răspundere conform secţiunii 230 din Legea cu privire la decenţa comunicaţiilor ca platforme publice neutre.

"Alegerile pe care le face Twitter, atunci când suprimă, editează, plasează utilizatori pe lista neagră, sau frânează transmiterea comunicaţiilor sunt decizii editoriale, pur şi simplu decizii editoriale", a spus Trump.

Preşedintele a acuzat companiile de activism politic, numind acest comportament „inadecvat”.

„Ce aleg să verifice şi ce aleg să ignore sau să promoveze nu este altceva decât un grup de activism politic”, a spus el.

Trump a spus că giganţii de social media au „mai multă putere şi mai multă penetrare” decât orice companie de telefonie sau presă şi că este nevoie de mai multe reglementări.

Procurorul general al Statelor Unite ale Americii, William Barr, a participat la eveniment şi a declarat că biroul său va pregăti legislaţia pentru a interzice companiilor de socializare să-şi impună punctele de vedere specifice pe platformele proprii.

„Aceste companii s-au dezvoltat pentru că au fost forumuri publice”, a spus Barr, adăugând: „Acum, aceste reţele au devenit foarte puternice, de monitorizare. Acum s-au transformat şi folosesc această putere de piaţă pentru a forţa anumite puncte de vedere".

Preşedintele a menţionat, de asemenea, că verificarea companiilor de social media a devenit o problemă bipartidă, cerând sprijinul democraţilor pentru reglementare.

Compania Twitter a decis cu câteva zile în urma să eticheteze mesajele preşedintelui american drept "dezinformare", stârnind mânia oficialilor americani din administraţia Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe