Donald Trump se aruncă în cursa prezidenţială americană din 2016

Donald Trump vorbind despre candidatura sa la preşedenţia SUA, 16 iunie 2015 în New York City
Donald Trump vorbind despre candidatura sa la preşedenţia SUA, 16 iunie 2015 în New York City (Christopher Gregory/Getty Images)

Donald Trump candidează pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Mogulul imobiliar şi starul de televiziune Donald Trump a declarat marţi că va urmări să obţină nominalizarea republicană pentru cursa prezidenţială. Este cel de-al 12-lea republican de mare profil care a intrat în cursa din 2016.

“Întreaga mea viaţă am auzit că o persoană de succes, cu succes adevărat, şi chiar o persoană cu succes mai modest, nu poate candida pentru o funcţie publică, pur şi simplu nu se poate întâmpla”, a declarat Trump.

Totuşi, a adăugat magnatul, “voi candida oficial pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi vom face această ţară să fie din nou măreaţă.”

Trump şi-a făcut anunţul în turnul rezidenţial deţinut în Manhattan - Trump World Tower – printr-un discurs care a inclus politică externă, reforma sănătăţii propusă de preşedintele Barack Obama sau propriile sale realizări în domeniul afacerilor. În discursul său, folosindu-şi binecunoscutul stil bombastic, Trump şi-a lăudat averea dar a şi oferit promisiuni în legătură cu înfrângerea grupului jihadist Statul Islamic sau în privinţa încheieri de acorduri comerciale cu China.

“Din păcate, visul american a murit”, a declarat Trump. “Dar, dacă voi fi ales preşedinte îl voi readuce şi îl voi face mai mare, mai bun şi mai puternic ca niciodată, şi vom readuce cu toţii măreţia Americii.”

Discursul său a creat anumite temeri în rândul republicanilor că Trump va transforma cursa prezidenţială într-un circ.

Republicanul Brendan Buck, care a lucrat anterior pentru campania prezidenţială a lui Mitt Romney şi acum lucrează pentru Obama, a scris pe Twitter: “Pe cine să dau vina că Trump candidează pentru preşedinţie. Cine este de vină pentru acest lucru?”

Comitetul Naţional Democratic a fost la rândul său sarcastic pe Twitter: “El [Trump] aduce un aer de seriozitate atât de necesar şi care lipsea anterior celor din GOP. Aşteptăm să auzim mai multe despre ideile sale legate de naţiune.”

Trump a cochetat în trecut cu ideea unei candidaturi la prezidenţiale, însă este pentru prima dată când îşi anunţă oficial intrarea în cursa pentru Casa Albă. Pregătindu-se pe campania din 2016, Trump a decis să nu îşi reînnoiască contractul cu NBC pentru emisiunea sa The Apprentice, deoarece nu poate să apară în emisiune şi să candideze pentru preşedinţie în acelaşi timp.

După formarea unui comitet prezidenţial în luna martie, Trump a angajat şi analişti politici în Iowa, New Hampshire şi South Carolina. De asemenea, conform unor sondaje de opinie, Trump se descurcă destul de bine pentru a câştiga un loc în primul eveniment din august.

Lui Trump i se cere să facă o declaraţie financiară personală care va dezvălui detalii intime în legătură cu finanţele sale. Declaraţia va include profitul său net, sursele de venit, date privind obligaţiunile şi activele sale, precum şi informaţii similare în privinţa soţiei sale şi a copiilor dependenţi financiar. Trump a declarat marţi că este pregătit să facă o astfel de declaraţie, în condiţiile în care averea să se ridică la aproximativ 9 miliarde de dolari.