Doi parlamentari republicani cer administraţiei Biden să trimită trupe în Ucraina, pentru a descuraja o eventuală invazie a Rusiei

Separatist pro-rus in oraşul Lugansk, estul Ucrainei
Separatist pro-rus in oraşul Lugansk, estul Ucrainei (Getty Images)

Deşi la începutul săptămânii guvernul ucrainean a negat rapoarte ale publicaţiilor Washington Post şi CNN referitoare la o nouă comasare de trupe ruseşti de-a lungul graniţei dintre Rusia şi Ucraina, doi parlamentari republicani îndeamnă Casa Albă să intensifice imediat vânzările de arme către Kiev.

Cei doi invocă ameninţarea „invaziei” din partea forţelor ruse.

„Odată cu acumularea recentă a forţelor ruse la graniţa cu Ucraina, îndemnăm administraţia să ia măsuri imediate şi prompte pentru a oferi sprijin Ucrainei sub formă de informaţii şi arme”, au scris reprezentanţii Mike Rogers şi Mike Turner, într-o scrisoare publicată vineri de DefenseNews.

Cei doi congresmeni cer o prezenţă militară americană întărită în Ucraina şi în regiunea Mării Negre, scena unor interceptări periculoase între avioanele americane şi ruse.

„De asemenea, îndemnăm administraţia să desfăşoare o prezenţă militară americană în Marea Neagră pentru a descuraja o invazie rusă”, se spune în scrisoare. „În plus, vă îndemnăm să luaţi în considerare imediat o prezenţă şi o poziţie militară adecvată a SUA în regiune şi iniţierea de activităţi adecvate de schimb de informaţii între SUA şi Ucraina, pentru a preveni escaladarea în continuare a situaţiei”.

Pentagonul a declarat că este la curent cu rapoartele publice despre o „activitate neobişnuită”.

„Cu siguranţă monitorizăm îndeaproape regiunea, aşa cum o facem întotdeauna şi, aşa cum am spus anterior, orice acţiune de escaladare sau agresivă va îngrijora Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Parlamentarul Mike Rogers este un membru de rang înalt al Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei, în timp ce Mike Turner face parte din Subcomisia Forţelor Strategice.

După negarea iniţială a Ucrainei cu privire la acumularea de trupe la graniţă, miercuri, Ministerul Apărării al Ucrainei a revenit, declarând că aproximativ 90.000 de soldaţi ruşi se află „nu departe de graniţă”.

Kievul a menţionat, de asemenea, sprijinul continuu al Moscovei pentru separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe