Doi generali turci de rang înalt demisionează

Doi ofiţeri turci de rang înalt au demisionat cu doar câteva ore înaintea începerii unei şedinţe a Consiliului Militar Suprem al ţării, în care s-a discutat revizuirea forţelor armate.
General turc Ihsan Uyar (st).
General turc Ihsan Uyar (st). (Captură Foto)

Generalii şi-au prezentat demisiile în semn de protest împotriva concedierilor continue care au loc după puciul eşuat din 15 iulie, au declarat joi câteva surse pentru Al Jazeera.

CNN Turk i-a identificat pe cei doi generali ca fiind Ihsan Uyar şi Kamil Basoglu, ambii fiind oficiali de rang înalt ai forţelor terestre.

Din Consiliu fac parte şefii diverselor diviziuni ale armatei, precum şi primul ministru al Turciei şi ministrul apărării.

Şedinţa Consiliului Militar Suprem trebuia să aibă loc la începutul lunii august dar a fost devansată cu o săptămână.

Întâlnirea a durat o singură zi, spre deosebire de trei cât ar fi durat în mod normal şi pe agendă a fost tentativa de lovitură de stat, o nouă structură militară, promovarea a cel puţin 91 de ofiţeri şi ultimele demiteri din sânul armatei.

Guvernul turc a concediat peste 1.223 de ofiţeri din cadrul armatei, printre care 130 de generali, după evenimentele din noaptea de 15 spre 16 iulie.

În acelaşi timp, guvernul a închis mai multe entităţi media, inclusiv 16 canale de televiziune şi trei agenţii de ştiri suspectate că l-ar susţine pe Fethullah Gulen, un cleric musulman şi om de afaceri autoexilat în SUA care este învinuit de Ankara de organizarea puciului eşuat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe