Doar 10-15% dintre consumatorii români vor beneficia de compensări ale facturilor la energie

Repartitor căldură pentru calorifere
Repartitor căldură pentru calorifere (Epoch Times România)
Ana Ion
29.12.2021

Doar 10% dintre consumatorii de gaze naturale şi maximum 15% dintre cei de energie electrică vor beneficia de compensarea facturilor pe perioada iernii, arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă, citată de Realitatea.net.

Potrivit sursei citate, explicaţia constă în faptul că foarte mulţi români fie au rămas la abonamente cu tarif universal, fie au încheiat contracte concurenţiale înainte de scumpirea energiei, aşa încât preţul pe kilowatt nu trece de pragul de plafonare.

“Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kwh”, se arată în comunicatul AEI.

Din acelaşi motiv, în cazul facturilor de gaze naturale, numărul abonaţilor care nu se încadrează în condiţiile de compensare este şi mai mare.

“Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kwh”, spun specialiştii, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul utilizează energie electrică sub 300 kwh/lună, dar nu mai puţin de 30 kwh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kwh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kwh.

În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile medii la energie electrică sunt de circa 0,69 – 0,7 lei/kwh şi atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 # 0,02 lei/kwh / 0,69 – 0,68 # 0,01 lei/kwh, respectiv pentru consumul mediu de energie electrică de 125 kwh rezultă o compensaţie de 1,25 – 2,5 lei/lună.

În consecinţă, specialiştii în energie estimează că circa 25% din consumatorii casnici de energie electrică nu vor beneficia de nici o compensaţie, pentru că vor depăşi pragurile de consum, alţi circa 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună şi doar aproximativ 15% dintre consumatorii casnici vor beneficia de până la aproximativ 30 lei compensare pe lună”.

Referitor la consumul de gaze naturale, estimarea este că 40% dintre abonaţii casnici nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 50% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul din contract sub limita de compensare şi doar aproximativ 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la aproximativ 150 lei compensare pe lună
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor