DNA intră pe fir la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Bugetul ar fi fost fraudat cu aproape 1,9 milioane

Radu Preda (IICCMER)
Radu Preda (IICCMER) (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus o plângere la DNA pentru prejudicierea bugetului de stat. Vizat este fostul şef al instituţiei Radu Preda, în mandatul căruia IICCMER ar fi cheltuit în jur de 1,9 milioane de lei pe servicii de consultanţă, pentru amenajarea Memorialului Râmnicu Sărat.

În implementarea sarcinilor trasate de inspectorii Curţii de Conturi, care au efectuat un audit la nivelul IICCMER, pentru perioada de până la 31.12.2019, Institutul comunică opiniei publice următoarele:

- IICCMER a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu cheltuirea unor fonduri de la bugetul de stat, în cuantum de 1.887.450 lei, utilizaţi pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă şi proiectare de specialitate în vederea realizării proiectului „Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România”.

- Concret, în perioada 2014-2017, în realizarea scopului pentru care a fost înfiinţat, IICCMER a demarat activităţi în vederea realizării proiectului mai sus amintit, sens în care a efectuat cheltuieli ineficiente cu studii şi documentaţii la diferite faze de proiectare, fără a fi transpuse în lucrări de investiţii. De asemenea, în perioada 2017-2019 nu s-a efectuat niciun demers concret în direcţia derulării acestui proiect. Astfel, la nivelul lunii ianuarie 2020, certificatul de urbanism şi toate avizele obţinute erau deja expirate, iar proiectul tehnic elaborat necesita actualizare, situaţie care impune cheltuirea suplimentară a unor sume consistente.

- Cu alte cuvinte, serviciile de consultanţă şi proiectare achiziţionate de IICCMER în anii anteriori nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse, iar documentaţiile rezultate din aceste activităţi nu au fost şi nu mai pot fi utilizate în forma achiziţionată pentru implementarea proiectului de investiţii în cauză.

- Prin urmare, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că IICCMER a solicitat DNA efectuarea de cercetări în vederea atragerii răspunderii penale a persoanelor responsabile pentru prejudicierea bugetului de stat, cu ocazia utilizării acestor fonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne