Discuţii chino-tibetane privind viitorul Tibetului

Dalai Lama (PRAKASH SINGH / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.08.2009

Dalai Lama a reunit la Geneva disidenţi chinezi cu scopul de a reconcilia cele două popoare, arată cotidianul elveţian Le Temps.

Pentru Yan Jiaqi, un disident chinez exilat în Statele Unite în urmă cu două zeci de ani, rezolvarea chestiunii tibetane ar putea începe cu un prim pas "foarte simplu": un "summit al berii" între Dalai Lama, autoritate religioasă supremă în Tibet, şi preşedintele chinez Hu Jintao. Fostul membru al Comisiei pentru reformele politice instituită de premierului demis în 1989 Zhao Ziyang (mort cu puţin timp în urmă) face aluzie la Barack Obama. Acesta din urmă a soluţionat o dispută care ameninţa să inflameze din nou resentimentul împotriva discriminării rasiale, invitându-i pe cei doi protagonişti, un profesor afro-american şi un poliţist alb, la o bere la Casa Albă. "Dar conducătorii chinezi nu au tot atâta înţelepciune ca să procedeze la fel. Le este frică de Dalai Lama", constată în continuare Yan Jiaqi, adaugă Le Temps.

Yan Jiaqi participă de miercuri la o conferinţă chino-tibetană care se ţine la Geneva. Conferinţa reuneşte aproximativ 80 de chinezi, disidenţi sau persoane care trăiesc în exil, veniţi din toată lumea şi vreo 20 de tibetani. Printre aceştia, şi Dalai Lama, care îşi încheie astfel turneul său elveţian, şi premierul guvernului tibetan în exil Samdhong Rinpoche.

Conferinţa de două zile, care nu este deschisă publicului, este organizată de Mişcarea internaţională pentru reconciliere şi de Societatea pentru prietenie Elveţia - Tibet. Scopul său este de a găsi o soluţie comună la criza tibetană. Dalai Lama a reafirmat într-o conferinţă de presă ataşamentul său faţă de calea non-violentă. El a explicat că după revolta de la Lhasa, în martie 2008, el s-a întâlnit cu sute de intelectuali chinezi care şi-au exprimat solidaritatea. "La un astfel de rezultat nu se ajunge prin violenţă", a subliniat el, adăugând că anumiţi demnitari chinezi îl criticau în public afişând fotografia sa pe telefoanele lor mobile private în semn de credinţă.

Aceasta nu este prima conferinţă de acest tip. Dar organizatorii consideră că importanţa ei este una cu totul deosebită. Într-adevăr, la ea vor fi reprezentate pentru prima dată în totalitate diversele componente ale disidenţei chineze, reputată pentru conflictele sale interne. La conferinţă participă şi Harry Wu, celebru pentru a fi denunţat lagărele chineze de reeducare prin muncă.

Dar ce semnificaţie trebuie să-i acordăm unui dialog la care din partea chineză nu sunt reprezentaţi decât disidenţii? "Noi suntem disidenţi şi chinezi. Suntem reprezentativi pentru populaţia chineză. Marea diferenţă dintre ei şi noi este că noi putem să vorbim liber iar ei nu", insistă Yan Jiaqi. Cu toate acestea, în China, marea majoritate a populaţiei, inclusiv intelectualii, este aliniată la discursul puterii. "Aceasta pentru că guvernul îi controlează şi pentru că locuitorii chinezi nu îl cunosc pe Dalai Lama". Disidentul, care se declară pentru un sistem federal în China, consideră că primul lucru ce trebuie făcut pentru o reconciliere între chinezi şi tibetani este să i se permită lui Dalai Lama să "se întoarcă în ţara lui" : "Dalai Lama ar fi o punte de legătură între cele două comunităţi. Vom reflecta după aceea la statutul de autonomie reală a Tibetului". Yang Jianli, un alt disident refugiat în Statele Unite după cinci ani de închisoare în China, se declară optimis

t în privinţa viitorului dialog. El va organiza în acestă toamnă o conferinţaă interreligioasă care va reuni reprezentanţi ai diferitelor etnii chineze Printre participanţi, unii vor veni din China, mai scrie Le Temps.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor