Diplomaţii ruşi şi americani, faţă în faţă la un forum rar în Beijing. China, somată să nu mai răspândească propaganda rusă

Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns
Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns (Captură ecran)

Invazia rusă în Ucraina este "cea mai mare ameninţare la adresa ordinii mondiale", a declarat luni ambasadorul american Nicholas Burns la Forumul Mondial pentru Pace desfăşurat la Beijing - un eveniment rar şi neobişnuit într-o ţară care a refuzat să condamne atacul Moscovei asupra ţării vecine.

"Faptul că Rusia a trecut graniţa cu o forţă armată, neprovocată, şi a început acest război cu atât de multă suferinţă umană, cu atât de mulţi civili nevinovaţi morţi în Ucraina - aceasta este o încălcare directă a Cartei Naţiunilor Unite, este o încălcare directă a ceea ce Federaţia Rusă a semnat atunci când a devenit stat membru", a declarat Burns la Forumul Mondial pentru Pace, organizat de Universitatea Tsinghua din Beijing, informează Reuters.

Ambasadorul rus în China, Andrey Denisov, a ripostat: "Nu sunt deloc de acord şi mă pot opune fiecărei fraze din această intervenţie", apoi a acuzat NATO că ar fi provocat acţiunea Rusiei cu "cinci valuri de expansiune" şi a descris actuala ordine mondială ca fiind pe marginea prăpastiei din cauza "sabotajului" Naţiunilor Unite.

China, susţinător nedeclarat al Rusiei, acuzată că răspândeşte propaganda rusă

China nu ar trebui să răspândească "propaganda" rusă, a mai afirmat în acest context ambasadorul american.

Nicholas Burns a menţionat că speră că purtătorii de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe vor înceta să mai repete "propaganda rusă" care dă vina pe NATO pentru război:

"Sper că purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Externe vor înceta, de asemenea, să mai spună minciuni despre laboratoarele americane de arme biologice, care nu există în Ucraina".

Burns a fost flancat în stânga sa de ambasadorii britanic şi francez, iar în dreapta de un consilier guvernamental chinez şi de ambasadorul rus.