Dîncu vine cu explicaţii după ce declaraţiile lui privind Rusia au stârnit un scandal monstru

Vasile Dîncu
Vasile Dîncu (Florin Chirila/Epoch Times)

După ce a stârnit preocupări în spaţiul public făcând declaraţii controversate privind o potenţială întoarcere a României către Rusia, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu revine cu precizări. El susţine că în declaraţiile sale ar fi evocat „discursul susţinut recent de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022”.

Ministrul a adăugat că nu ar fi făcut decât să îl parafrazeze astfel pe Macron care a vorbit despre “nevoia de unitate a spaţiului euro-atlantic […] împreună şi nu fără sau împotriva Rusiei”.

Reamintim însă că Vasile Dîncu a afirmat că “trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”.

Redăm în continuare explicaţiile pe care Dîncu le oferă referitor la acest subiect, într-o postare pe Facebook:

"Cu privire la speculaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu aşa-zise controverse legate de declaraţii pe care le-am făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, în legătură cu Rusia şi climatul de securitate european, doresc să fac următoarele precizări:

* Declaraţiile în discuţie au fost făcute în contextul în care Federaţia Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securităţii europene şi euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianţei către Europa Centrală şi de Est.

** Consider că o astfel de cerere, prin care se doreşte darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă şi absolut de neacceptat.

*** Vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, am evocat discursul susţinut recent de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.

**** În cadrul acestui discurs, preşedintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spaţiului euro-atlantic în domeniul securităţii şi apărării, precizând că fundamentele securităţii continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună şi nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaţionare între state.

***** În acest context, parafrazându-l pe domnul preşedinte Macron, am afirmat şi rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier şi organizată pe principiul sferelor de influenţă, aşa cum doreşte, din păcate, Federaţia Rusă. Dacă tot este să învăţăm din lecţiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu şi nu împotriva Rusiei, continentul European a păşit într-o nouă eră. O eră în care toate ţările europene respectă principiile dreptului internaţional, fără utilizarea forţei, a presiunilor şi ameninţărilor, respectând dreptul fiecărei ţări de a lua propriile decizii".

Context

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, într-un interviu acordat Digi24, că România nu se va implica în conflictul militar de la graniţa Rusiei cu Ucraina, dar că statul român trebuie, totuşi, să fie pregătit pentru consecinţele unui posibil război în regiune.

"Trebuie să regândim întreg sistemul de apărare. […] Va trebui să refacem sistemul şi ordinea europeană de securitate. [...] Trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei", afirma Vasile Dîncu, citat de G4Media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne