Diferendul transnistrean nu va fi rezolvat anul acesta, spun politicieni din R.Moldova

Epoch Times România
28.01.2012

Diferendul transnistrean nu va fi rezolvat anul acesta, spun politicieni din Republica Moldova, potrivit cărora, dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol depinde de partenerii externi.

Oficialităţile de la Chişinău se declară, însă, optimiste.

"În anii de alegeri din Federaţia Rusă şi Statele Unite, negocierile nu duc la nici un rezultat. În acest an pot avea loc discuţii bilaterale, dar decizii nu cred că se vor ajunge să fie aprobate în această perioadă de timp", a spus fostul prim-ministru al Republicii Moldova Dumitru Braghiş.

Reprezentanţii Guvernului exclud, însă, posibilitatea unui blocaj în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol. "O înţelegere de principiu a fost ca reprezentanţii actuali de la Tiraspol să vină cu o nouă viziune. Nu vom mai avea blocaje în dialog. Chiar am avut un schimb de opinii cu domnul prim-ministru şi am constat că a fost o discuţie normală, în termeni normali", a dat asigurări vicepremierul Eugen Carpov.

O înţelegere de principiu a fost ca reprezentanţii actuali de la Tiraspol să vină cu o nouă viziune. Nu vom mai avea blocaje în dialog.

Modul de abordare a trezit nemulţimirea directorului Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului. "Noi prin această politică deschisă internaţionalizăm un conflict care în realitate nu există între cetăţeni. Cum aş rezolva eu conflictul din stânga Nistrului? O blocadă economică totală. Le-aş face lucrul acesta, în ce sens, în sensul ca acest regim să nu mai aibă bani să supravieţuiască", a subliniat Teodor Cârnaţ.

Vineri la Odessa a avut loc prima întâlnire oficială între premierul Vlad Filat şi liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor