Deutsche Welle: Chişinăul nu are niciun plan pentru o Transnistrie ce ar putea fi eliberată de sub ocupaţie rusească

Sovietul Suprem de la Tiraspol
Sovietul Suprem de la Tiraspol (The Epoch Times Romania)

La Chişinău şi la Kiev se discută tot mai intens despre soarta Transnistriei după o eventuală victorie a Ucrainei în războiul declanşat de Rusia, transmite dw.com, menţionând că Ucraina cere oficialilor moldoveni să aibă un plan pregătit de reintegrare a enclavei separatiste pro-ruse şi sugerează că acest plan ar putea fi necesar foarte curând.

Cu toate acestea, Chişinăul precizează, prin declaraţiile preşedintelui Parlamentului Igor Grosu, lider al partidului de guvernământ, că Moldova are acum „alte urgenţe care o presează”, cum ar fi criza energetică şi căderea rachetelor pe teritoriul său, că „lucrurile trebuie făcute temeinic şi încet” şi că „un agresor pus la colţ contraatacă”.

Potrivit sursei citate, Chişinăul nu are niciun plan de soluţionare a conflictului transnistrean şi nu are soluţii pentru o Transnistrie ce ar putea fi eliberată de sub ocupaţie rusească. Chişinăul nu-şi poate asuma Transnistria nici economic, nici electoral. De aceea nu-şi face o prioritate din valorificarea potenţialelor oportunităţi oferite de războiul din Ucraina în sensul suprimării acelei „găuri negre”.

Mai mult, dw.com subliniază că oficialii moldoveni continuă retorica din perioada înainte de invazia Rusiei în Ucraina, o retorică în spatele căreia regimul separatist s-a întărit, inclusiv militar, în ultimii 30 de ani.

„Ceea ce putem face acum este să menţinem stabilitatea. Soluţiile rapide sunt periculoase. Lucrurile trebuie făcute temeinic şi încet. Trebuie să avem acces dincolo de Nistru, acolo trebuie să se respecte nişte libertăţi şi noi trebuie să condiţionăm libertăţile economice de care beneficiază cei din regiunea transnistreană”, a explicat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unui interviu televizat.

Cu toate acestea, Kievul încurajează Chişinăul să se gândească de pe acum ce o să facă, după victoria Ucrainei în războiul declanşat de Rusia, cu armata rusă din Transnistria, cu capii regimului separatist pro-rus şi cu cei care lucrează în structurile de securitate de la Tiraspol. De asemenea, autorităţile de la Kiev atenţionează că Moldova nu va putea adera la UE fără a-şi soluţiona conflictul transnistrean.

Editorialul complet îl puteţi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe