Despre boala şi implicarea în asasinate politice în beneficiul Rusiei a lui Kadîrov, zis şi "Măcelarul din Groznîi"

Ramzan Kadirov şi Vladimir Putin (Telegram)
Redacţia
18.06.2024

Anchetatorii ruşi au raportat că cercul de asociaţi ai liderului cecen Ramzan Kadîrov ar putea fi implicat în asasinate politice de nivel înalt şi că însuşi Kadîrov îşi pregăteşte succesorii din cauza bolii, potrivit Ukrainska Pravda.

O investigaţie realizată de agenţia de presă rusă Proekt reaminteşte că familia Kadîrov a ajuns la putere în Cecenia în 1999. La acea vreme, Akhmat Kadîrov, care declarase anterior război Rusiei, a acceptat să preia funcţia de şef al administraţiei cecene.

Anchetatorii scriu că, în schimbul loialităţii faţă de Kremlin, autorităţile ruse au oferit candidaţilor la şefia Ceceniei cinci milioane de dolari în numerar, o casă în Soci şi permisiunea de a "ceda" un mare oraş rusesc, cum ar fi Novorossisk.

Akhmat Kadirov a primit apoi nu doar întreaga Cecenie în dar de la Putin, ci şi un covor de rugăciune, de care era deosebit de mândru, a declarat un prieten de familie.

Ramzan Kadîrov, fiul cel mai mic şi favorit al lui Akhmat Kadîrov, este comandantul unui detaşament înarmat sub comanda tatălui său din anul 2000, ajutând Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) să caute susţinătorii separatiştilor în Cecenia.

Akhmat Kadîrov, care începuse să aibă neînţelegeri cu Kremlinul, a fost ucis într-o explozie în timpul unei parade la stadionul Dynamo din Groznîi, la 9 mai 2004. Bomba a fost plasată chiar sub scaunul pe care stătea Kadîrov senior.

Ramzan Kadîrov nu se afla cu tatăl său în acea zi, ci la Moscova. Putin l-a întâmpinat imediat şi i-a spus clar că el va fi următorul şef al Ceceniei.

Ca urmare, scrie presa, "sub conducerea lui Kadîrov, Cecenia s-a retras efectiv din cadrul legal rusesc, devenind o regiune unică, cu propria armată şi propria lege, în esenţă Sharia, unde, spre deosebire de restul ţării, pedeapsa cu moartea este de fapt în vigoare, unde se fură sume colosale de bani şi nimeni nu este pedepsit pentru asta".

Proekt crede că cercul liderului cecen ar putea fi implicat în multe crime politice de nivel înalt. În special, există o amprentă cecenă în asasinarea politicianului Boris Nemţov, a fostului vicepremier cecen Iakov Sergunin, a redactorului-şef al revistei Forbes, Paul Khlebnikov, a jurnalistei Novaya Gazeta, Anna Politkovskaia, şi a Nataliei Estemirova, membră a Centrului Memorial pentru Drepturile Omului.

În ceea ce priveşte boala lui Kadîrov, despre care presa a relatat în repetate rânduri, publicaţia amintită scrie că Ramzan Kadirov a avut într-adevăr probleme la rinichi, care au fost vindecate, cel puţin pentru o vreme. Dar el a început deja să îşi pregătească succesorii - a pus membri ai familiei sale în aproape toată structura de vârf a puterii cecene.

Oficial, Ramzan Kadîrov are o singură soţie, Medni Kadîrova, care a dat naştere la 14 copii până la vârstă de 42 de ani. De fapt, susţine ancheta, şeful Ceceniei are un harem de concubine (nu întotdeauna adulte), iar copiii săi au fost născuţi de cel puţin patru femei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor