Deputaţii moldoveni au cosemnat un amendament depus la APCE privind restituirea tezaurului românesc

Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană, membri ai delegaţiei moldoveneşti la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, au cosemnat un amendament discutat în plenul sesiunii APCE, în care se cere Federaţiei Ruse să restituie României tezaurul evacuat în timpul Primului Război Mondial.

Amendamentul, elaborat de parlamentarii români Viorel Badea şi Tudor Panţâru, a fost susţinut de liberal-democraţii moldoveni, Liliana Palihovici şi Valeriu Ghileţchi, precum şi de deputatul PL, Ana Guţu, relatează UNIMEDIA.

”Restituirea tezaurului românesc poate începe cu transferarea către Banca Naţională a României, a unui lot de lingouri şi monede de aur, de 93,4 tone”, se arată în amendament.

Tezaurul României, evacuat în Rusia în timpul Primului Război Mondial, includea, pe lângă multe obiecte de patromoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate până acum, şi care sunt evaluate în prezent la 3,2 miliarde de euro. Din această cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub formă de lingouri.

Toate acestea au fost transportate în Rusia Ţaristă cu scopul de a le proteja de armata germană, care ocupase o parte însemnată a României.

După Revoluţia bolşevică din Octombrie 1917, puterea sovietică a sechestrat tezaurul şi a refuzat restituirea integrală a acestuia. Cea mai mare parte a rămas la Moscova, iar acest fapt rămâne un subiect sensibil în relaţiile diplomatice dintre Românie şi Rusia.