Deputat PNL cere demisia şefului OMS, acuzat că a muşamalizat pandemia în favoarea regimului comunist chinez

Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Parlamentarul PNL Matei Dobrovie a afirmat, miercuri, că, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA taie finanţarea acordată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din cauza ”proastei gestionări” a pandemiei de coronavirus, şeful instituţiei ar trebui să înţeleagă semnalul, să-şi asume răspunderea şi să-şi dea demisia măcar acum.

“Pentru tot ce a făcut şi pentru tot ce n-a făcut. OMS trebuie să fie în slujba sănătăţii cetăţenilor din toată lumea, nu să se ocupe de spălarea imaginii Partidului Comunist Chinez”, precizează Dobrovie.

Într-o postare publicată pe Facebook, parlamentarul liberal opinează că OMS a ”eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere” şi că organizaţia respectivă „nu ar fi trebuit să se transforme în avocatul Chinei şi al Partidului Comunist, preluând pe nemestecate propaganda acestuia, ci să protejeze cetăţenii din toată lumea”.

Redăm mesajul publicat de Matei Dobrovie pe platforma de socializare sub titlulŞtiri importante de ieri şi de azi”:

1. Preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA nu mai plăteşte pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) din cauza ”proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus. Dacă ne amintim cum etiopianul Tedros ne asigura că virusul nu se transmite de la om la om, că graniţele nu trebuie închise în faţa chinezilor, cum îi lăuda pe tovarăşii comunişti de la Beijing, cât şi faptul că SUA sunt printre ţările cele mai afectate de pandemie şi cu un număr mare de morţi, putem spune că preşedintele american are dreptate.

Da, OMS a ”eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere”. OMS nu ar fi trebuit să se transforme în avocatul Chinei şi al Partidului Comunist, preluând pe nemestecate propaganda acestuia, ci să protejeze cetăţenii din toată lumea.

Da, SUA, în calitate de cel mai mare contributor la bugetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, are dreptul să ceară şi să primească explicaţii de la domnul Tedros. Scuzele penibile că nu trebuie politizată discuţia nu ţin, pentru că atunci când acesta a făcut lobby pentru China nu a făcut altceva decât să politizeze o criză de sănătate publică. Faptul că OMS a mers pe mâna comuniştilor chinezi şi nu a insistat să primească acces la situaţia din teren din Wuhan face ca această organizaţie să fie şi ea responsabilă de răspândirea virusului în SUA, Europa şi în aproape întreaga lume.

Nu ştiu dacă soluţia este suspendarea totală a finanţării, dar preşedintele OMS ar trebui să înţeleagă semnalul, să-şi asume răspunderea şi să-şi dea demisia măcar acum. Pentru tot ce a făcut şi pentru tot ce n-a făcut. OMS trebuie să fie în slujba sănătăţii cetăţenilor din toată lumea, nu să se ocupe de spălarea imaginii Partidului Comunist Chinez.

2. Lanţul de iubire dintre Rusia şi China începe să se rupă. După ce la începutul epidemiei Putin închisese graniţa cu China, acum Beijingul a blocat frontiera şi nu-i mai lasă nici pe cetăţenii chinezi de pe teritoriul Rusiei să mai intre. Oraşul Suifenhe este în carantină totală, iar Moscova nu este dispusă să se ocupe de chinezii rămaşi pe teritoriul ei, fiind ocupată cu propria luptă contra răspândirii coronavirusului. Cu 1.786 de cazuri noi, Rusia a înregistrat cea mai mare creştere de la începutul crizei despre care Vladimir Putin asigurase că o poate ţine sub control. Între timp, preşedintele rus a cam dispărut din prim plan, lăsându-l pe primarul Moscovei şi pe alţii să ducă greul şi să deconteze nemulţumirile populaţiei.