Deputat: M-au contactat angajaţi Huawei şi au încercat să mă convingă. Compania e un instrument al PCC

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan
O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)

Deputatul PNL Matei Dobrovie a dezvăluit că, după publicarea de către Guvern a Proiectului de Lege privind condiţiile implementării reţelelor 5G, a primit multe mesaje de la angajaţi ai Huawei în care aceştia au încercat să îl convingă că scopul acestei iniţiative este de a interzice companiei chineze să participe la licitaţie şi să-i limiteze investiţiile viitoare în România.

"Principalul argument invocat este că se încalcă libera concurenţă pe piaţă, ar fi afectată încrederea investitorilor străini şi s-ar pierde 'o multitudine de locuri de muncă şi bani la buget'. Huawei este prezentată ca un model de succes, care-şi împlineşte angajaţii nu numai profesional, dar şi personal, dar angajaţii nu spun că acest 'succes' global a fost obţinut tocmai prin practici care nu au nimic de-a face cu libera concurenţă: spionaj industrial, furt de tehnologie de la companii occidentale, încălcarea proprietăţii intelectuale", a declarat Dobrovie.

Mai mult, deputatul PNL susţine că Huawei nu acţionează ca o companie privată, independentă de statul chinez, ci ca un instrument al Partidului Comunist Chinez, care are o agendă de supraveghere, monitorizare şi control a societăţii prin tehnologie.

"Nu cred că ne dorim asta în România! Ştiind ce a însemnat comunismul, nu vrem să revenim la un stat poliţienesc, oricât i-ar împlini personal pe unii o companie sau alta", a subliniat Dobrovie.