Deputat din Hong Kong, testat pozitiv pentru Covid după o fotografie de grup cu Xi Jinping

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping (Getty Images)

Un deputat din Hong Kong, care a participat la o fotografie de grup cu preşedintele chinez Xi Jinping în timpul vizitei acestuia de săptămâna trecută în centrul financiar, a confirmat duminică faptul că a fost testat pozitiv pentru SARS-cov-2, relatează France 24.

Xi a vizitat Hong Kong sub măsuri stricte de securitate pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a retrocedării oraşului de la Marea Britanie, fiind prima sa călătorie în afara Chinei continentale de la izbucnirea pandemiei.

Steven Ho, 42 de ani, membru al celui mai mare partid pro-Beijing din Hong Kong şi care face parte din legislativul oraşului supus Beijingului, a fost unul dintre cei aproximativ 100 de oficiali cărora li s-a acordat un contact apropiat cu Xi Jinping la o şedinţă foto, joi după-amiază.

Ho se afla la două rânduri chiar în spatele lui Xi, potrivit fotografiilor publicate de guvern.

Deputatul a fost testat negativ în prima zi a vizitei lui Xi, joi, şi a avut un rezultat incert vineri, a precizat el.

Totuşi, Ho nu a luat parte la niciun eveniment vineri după rezultatul incert al testului, a adăugat el într-o declaraţie pe reţelele de socializare.

“Mostra din 1 iulie a fost una cu o contagiozitate extrem de scăzută şi a fost clasificată ca fiind ‘incertă’, dar, de dragul securităţii publice, nu am participat la evenimentele din acea zi”, a scris Ho.

Ho a fost al doilea membru al partidului DAB care a avut rezultat pozitiv la test în preajma vizitei lui Xi.

Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kong-ului în cel mai important organism legislativ de la Beijing, a fost depistat pozitiv joi şi a lipsit de la toate evenimentele.

China este singura economie majoră care încă urmăreşte o abordare de tip “zero-Covid”, care constă în eliminarea focarelor de infecţie pe măsură ce acestea apar, folosind lockdown-uri rapide, închiderea oamenilor în locuinţele lor, restricţionarea masivă a libertăţii de mişcare şi testări în masă.

Xi nu a părăsit China de aproape 900 de zile, iar graniţele imensei ţări au fost în mare parte închise pentru majoritatea străinilor.

Hong Kong urmăreşte o versiune mai uşoară a politicii “zero-Covid”, dar a menţinut în vigoare restricţii severe de călătorie şi întrunire pe toată durata pandemiei.

Reguli extraordinar de stricte au fost impuse pentru a se asigura că atât noul coronavirus, cât şi opoziţia politică nu s-au aflat pe orbita lui Xi în timpul călătoriei sale în Hong Kong, unde o mişcare democratică a fost zdrobită de la protestele uriaşe de acum trei ani.

Sute de oficiali guvernamentali, parlamentari şi alţi invitaţi au fost forţaţi să se supună unui sistem anti-Covid “cu circuit închis”, care a inclus limitarea contactelor sociale, efectuarea de teste PCR zilnice şi cazarea într-un hotel de carantină în zilele premergătoare vizitei.

În timpul vizitei lui Xi, unele părţi ale oraşului au fost închise, disidenţii proeminenţi au fost plasaţi sub o puternică supraveghere poliţienească, iar mai multor jurnalişti li s-a interzis să acopere evenimentele oficiale.

Nouă arestări au fost efectuate de poliţie în săptămâna dinaintea vizitei lui Xi şi cel puţin două arestări au fost efectuate vineri.