Demers rar al diplomaţiei chineze: Ministrul de Externe l-a sunat pe omologul său ucrainean

Qin Gang
Qin Gang (Captură YouTube)

Într-un demers rar al diplomaţiei chineze, ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, l-a sunat pe omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, într-o convorbire telefonică în care a exprimat "îngrijorarea Beijingului" cu privire la faptul că conflictul cu Rusia, care durează de un an, scapă de sub control şi a îndemnat la discuţii pentru o soluţie politică cu Moscova, informează Associated Press.

Qin Gang i-a spus lui Dmytro Kuleba că China "a menţinut întotdeauna o poziţie obiectivă şi corectă în problema Ucrainei, s-a angajat să promoveze pacea şi să avanseze negocierile şi face apel la comunitatea internaţională să creeze condiţii pentru discuţii de pace", a declarat Ministerul de Externe al Chinei într-o declaraţie postată pe site-ul său.

Kuleba a scris ulterior pe Twitter că el şi Qin "au discutat despre semnificaţia principiului integrităţii teritoriale".

"Am subliniat importanţa formulei de pace a (preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski) pentru a pune capăt agresiunii şi a restabili o pace dreaptă în Ucraina", a scris Kuleba, care a vorbit în aceeaşi zi cu secretarul de stat american Antony Blinken.

În 2022, China i-a declarat Rusiei o prietenie "fără limite" şi a refuzat să condamne invazia Moscovei - chiar dacă a declarat că suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie respectate. Beijingul a condamnat, de asemenea, sancţiunile occidentale şi a acuzat NATO şi Statele Unite că au provocat Rusia la o acţiune militară.

China şi Ucraina au păstrat legăturile diplomatice, dar se crede că înalţii lor oficiali au avut doar contacte sporadice.

Beijingul a acuzat, de asemenea, Occidentul că "aţâţă flăcările", furnizând Ucrainei armament pentru a respinge invazia rusă.

O propunere de pace chineză pentru Ucraina, publicată în februarie, a îndemnat la încetarea focului şi la discuţii de pace, atrăgând laude din partea Rusiei, dar respingeri din partea Occidentului. Oficialii americani au acuzat în repetate rânduri China că ia în considerare furnizarea de arme către Rusia pentru a fi folosite în război.

La o conferinţă de presă din 7 martie, Qin a insinuat că America subminează eforturile de pace în Ucraina pentru a extinde conflictul în propriul beneficiu, spunând: "Se pare că există o mână invizibilă care împinge la prelungirea şi escaladarea conflictului şi care foloseşte criza ucraineană pentru a servi o anumită agendă geopolitică".

Ministerul de Externe nu a menţionat că Qin a repetat astfel de remarci lui Kuleba.

"Sperăm că toate părţile vor rămâne calme, raţionale şi reţinute, vor relua discuţiile de pace cât mai curând posibil şi vor face presiuni pentru revenirea pe calea reglementării politice", a declarat Qin.

Preşedintele chinez Xi Jinping urmează să viziteze Rusia, posibil chiar săptămâna viitoare, deşi niciuna dintre părţi nu a confirmat datele.

China a încercat, de asemenea, să îşi pună în valoare acreditările de mediator independent, după ce a găzduit săptămâna trecută discuţii în cadrul cărora antagoniştii de lungă durată, Iranul şi Arabia Saudită, au convenit să restabilească relaţiile diplomatice depline.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe