Delegaţie de parlamentari francezi vizitează Taiwanul în ciuda protestelor vehemente ale comuniştilor chinezi

Portretul lui Mao Tsedun, cel mai mare ciminal din istoria modernă a omenirii, încă patronează Piaţa Tien-an-men din Beijing
Portretul lui Mao Tsedun, cel mai mare ciminal din istoria modernă a omenirii, încă patronează Piaţa Tien-an-men din Beijing (Greg Baker AFP/Getty Images)

O delegaţie de senatori francezi, condusă de un fost ministru al Apărării, a început, miercuri, o vizită în Taiwan, unde va purta discuţii cu preşedintele Tsai Ing-wen.

Evenimentul a iscat proteste vehemente din partea oficialilor Partidului Comunist Chinez, care impune ţărilor să nu recunoască Taiwanul, pe care îl consideră o provincie rebelă.

Ambasada Chinei la Paris a avertizat că vizita va afecta relaţiile chino-franceze şi „imaginea Franţei”, în comentarii recente postate pe site-ul său.

Ministerul francez de Externe a respins protestele Chinei, declarând că senatorii au libertatea de a lua propriile decizii cu privire la planurile lor de călătorie.

Taiwanul i-a lăudat pe senatori pentru curajul de a rezista presiunilor de la Beijing. „Salutăm sincer delegaţia franceză condusă de senatorul Alain Richard în Taiwan. Aşteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu voi şi să lucrăm împreună pentru a consolida în continuare legăturile dintre Taiwan şi Franţa”, a scris Tsai pe Twitter.

"Senatorii efectuează vizita în ciuda ameninţărilor ambasadorului chinez în Franţa, arătând un angajament ferm pentru spiritul libertăţii şi democraţiei", a declarat marţi Ministerul de Externe din Taipei.

Delegaţia, din care fac parte Max Brisson, Else Joseph şi Olivier Cadic, s-a întâlnit joi cu preşedintele taiwanez înainte de a-şi încheia călătoria duminică, potrivit ministerului.

Ambasadorul chinez i-a scris lui Richard în februarie, spunând că vizita sa „va încălca în mod clar principiul unei singure China şi va trimite un semnal necorespunzător forţelor pro-independenţă din Taiwan”.

Richard prezidează grupul de prietenie cu Taiwanul din Senatul francez şi a vizitat anterior insula în 2015 şi 2018.

Anul trecut, Beijingul a numit o „provocare” vizita în Taiwan a preşedintelui Senatului ceh, Milos Vystrcil, promiţând membrilor delegaţiei cehe că vor „plăti un preţ considerabil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe