Defibrilatoare automate, instalate în cele mai tranzitate staţii de metrou. Alertează automat medicul

Defibrilator
Loredana Diacu
02.10.2024

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că în cele mai tranzitate staţii Metrorex din Bucureşti au fost instalate 13 defibrilatoare automate.

Cele 13 staţii sunt Piaţa Sudului, Tineretului, Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2, Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei 1, Piaţa Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnică, Dristor, Nicolae Grigorescu. Proiectul a fost iniţiat în anul 2023 de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu Lidl România, Fundaţia pentru SMURD şi implementat cu sprijinul STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Vodafone România şi Linde Gaz România.

Proiectul are scopul de a le facilita cetăţenilor posibilitatea de a acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator prin dotarea celor mai aglomerate spaţii publice din ţară cu defibrilatoare automate capabile să ghideze salvatorul atât în efectuarea manevrelor de resuscitare, cât şi în livrarea de şocuri electrice victimei înainte de sosirea la caz a primelor echipaje medicale de urgenţă, informează DSU.

Astfel, la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov, au fost instalate peste 100 de defibrilatoare în spaţii publice, printre care amintim Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Radio, Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", Sala Palatului, Televiziunea Română, Ateneul Român, Opera Română şi toate magazinele Lidl din Bucureşti-Ilfov.

Proiectul a intrat deja în etapa de extindere naţională prin instalarea primelor 5 defibrilatoare în judeţul Mureş, urmând ca până la finalul anului să înceapă, concomitent, instalări în Timişoara, Iaşi, Galaţi, Sibiu şi Braşov.

Toate punctele de prim ajutor incluse în cadrul Proiectului Naţional "Punct de prim ajutor. Fii salvator!" sunt dotate cu un defibrilator automat, cât şi cu o staţie de măsurare a funcţiilor vitale care sunt capabile să recunoască stopul cardio-respirator şi să alerteze salvatorul în consecinţă.

Aparatul, odată ce a fost scos din suportul în care este aşezat, transmite în mod automat un SMS către un reprezentant al locaţiei respective pentru a semnala folosirea lui. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive dar şi vizuale, uşor de urmărit. În plus, echipamentul sună direct în dispecerat atunci când este deschis şi astfel conectează persoana care îl foloseşte cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului şi să ofere indicaţii până la sosirea echipajelor medicale.

Toate locaţiile în care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Naţional "Punct de prim ajutor. Fii salvator!" au responsabili dedicaţi.

Astfel, atât angajaţii Lidl România, cât şi angajaţii din unităţile publice au fost instruiţi pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar şi pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

"În situaţiile de urgenţă în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv efectuarea compresiilor toracice şi administrarea unui şoc electric sunt intervenţii vitale care trebuie aplicate până la sosirea echipajelor medicale. Şansele de supravieţuire cresc la 50-70% atunci când manevrele de resuscitare şi defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanşarea stopului cardio-respirator, iar în lipsă aplicării acestor manevre de bază, şansele de suravieţuire şi recuperare ale victimei sunt extrem de mici.

În acest context, Proiectul Naţional 'Punct de prim ajutor. Fii salvator!' vine în sprijinul cetăţenilor şi facilitează intervenţia la timp în situaţiile în care fiecare secundă contează", a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, şeful DSU.

În aplicaţia “DSU” pentru telefoanele de tip smatphone şi pentru tablete, care poate fi descărcată gratuit şi magazinele de aplicaţii Google Play şi AppStore, se regăseşte şi harta interactivă cu defibrilatoarele montate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor