Decizie fără precedent în România. Bărbat care a omorât un câine, trimis la închisoare

Rita
Rita (captura video)

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au menţinut o decizie a Judecătoriei Galaţi şi au dispus ca un bărbat să petreacă un an după gratii pentru că a ucis un câine, relatează Monitoruldegalati.ro.

Fapta pentru care bărbatul a primit un an de închisoare cu executare s-a întâmplat acum 3 ani, pe 22 ianuarie 2019, când actualul condamnat a vrut să îşi înjunghie vecinul, supărat că soţia acestuia curăţa ţurţurii de gheaţă şi aceştia i-ar fi căzut şi lui în balcon.

Câinele, un Amstaff pe nume Rita, în vârstă de 13 ani, a sărit să îşi apere stăpânul şi a fost lovit de mai multe ori cu cuţitul.

Pe 26 martie 2021, instanţa gălăţeană avea să dea o soluţie în premieră: un an de închisoare cu executare pentru autor, iar la începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Galaţi a decis să menţină sentinţa, care rămâne definitivă – închisoare un an, pedeapsa maximă, pentru uciderea unui căţel şi 5.000 de lei daune morale.

"După trei ani de judecată pentru căţelul care mi-a fost omorât, puteam fi eu astăzi în locul ei, acum s-a luat decizia definitivă de a pedepsi agresorul. Mă bucur nespus de mult, i-au dat pedeapsa maximă, nu poate decât să mă bucure. A fost condamnat la un an de zile cu executare. Astăzi, când am plecat de acasă, l-am văzut în faţa blocului cu bagajul. Se pregătea pentru închisoare, cred. O să îmi plătească o daună de 5.000 de lei, dar nu mă interesează banii, oricum o să îi donez la Help Lăbuş", a declarat Laurenţiu Costel Bocioc, proprietarul câinelui.

Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor au aplaudat hotărârea instanţei, arătând că aceasta îi va face pe cei ce agresează animale să se gândească temeinic înainte de a o face.

"Este o victorie amară a întregii societăţi, tot românul din mediul rural, din mediul urban să înţeleagă că orice formă de abuz, maltratare şi ucidere cu intenţie a animalelor se pedepseşte în această ţară şi, mai nou, cu închisoare cu executare", a declarat Ana Maria Dandeş, reprezentată Asociaţia Help Lăbuş.

Pentru a trece mai uşor peste durerea suferită, proprietarul câinelui şi-a cumpărat alt exemplar din aceeaşi rasă. Autorul faptei s-a prezentat la arest.