David Popovici a cucerit titlul de "Cel mai bun tânăr atlet european" la sporturile olimpice de vară

Înotătorului Team România i-a fost conferit "Premiul Piotr Nurowski 2021", joi seara, acesta fiind preferatul celor 50 de comitete olimpice naţionale de pe continent.
Înotătorul român David Popovici.
Înotătorul român David Popovici. (Getty Images)

Înotătorul român David Popovici este câştigătorul Premiului Piotr Nurowski pe anul 2021, potrivit anunţului făcut de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pe pagina sa de Facebook.

Votul şi ceremonia de premiere au avut loc joi seara în timpul seminarului EOC din Samorin (Slovacia).

Britanica Sky Brown (skateboarding), spaniola Adriana Cerezo Iglesias (taekwondo), rusoaica Viktoria Listunova (gimnastică artistică) şi sârboaica Adriana Vilagos (atletism) au fost contracandidaţii direcţi ai lui Popovici la acest premiu.

David Popovici s-a ales cu o bursă de formare de 15.000 de euro, locul al doilea fiind recompensat cu 8.000 de euro, iar al treilea cu 5.000 de euro, iar ceilalţi doi sportivi nominalizaţi s-au ales cu câte 3.000 de euro.

Sportivul de 17 ani a reuşit în 2021 să câştige trei medalii de aur la Campionatele Europene de juniori, să doboare două recorduri mondiale de juniori, la 100 şi 200 m liber, şi să se claseze pe locul 4 la JO de la Tokyo la 100 m liber.

Premiul anual este acordat sportivilor tineri care au realizat performanţe remarcabile şi au avut un comportament excepţional pe terenul de sport şi în afara acestuia. A fost creat în memoria fostului preşedinte al Comitetului Olimpic Polonez, Piotr Nurowski, care a murit tragic în 2010 într-un accident de avion. Acest premiu se acordă anual pentru sporturile de vară şi, separat, pentru cele de iarnă.

Aceasta este a 10-a ediţie a Trofeului Piotr Nurowski pentru disciplinele de vară. În 2012, gimnasta Larisa Iordache s-a clasat a doua în preferinţele celor care au votat, reprezentanţii Comitetelor Olimpice Naţionale participante la Adunarea Generală a EOC.