Danemarca, determinată să ajute Ucraina. Premierul danez: Le vom trimite întreaga noastră artilerie

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen (Getty Images)
D.B.
19.02.2024

Premierul danez, Mette Frederiksen, a anunţat că Danemarca îşi va trimite "întreaga artilerie" în Ucraina, informează Business Insider.

În cadrul Conferinţei de Securitate de la München, Frederiksen a făcut apel la alte naţiuni europene să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta acesteia împotriva forţelor invadatoare ale lui Vladimir Putin.

"Ei ne cer acum muniţie. Artilerie, acum. Din partea daneză, am decis să donăm întreaga noastră artilerie. Îmi pare rău să vă spun, prieteni, că încă mai există muniţie în stoc în Europa. Nu este vorba doar de producţie, pentru că avem arme, avem muniţie, avem apărare antiaeriană pe care nu trebuie să o folosim noi înşine în acest moment, pe care ar trebui să o livrăm Ucrainei", a declarat ea.

Aceasta vine în contextul în care forţele ucrainene s-au retras din oraşul cheie din estul ţării, Avdiivka, pe fondul unei grave penurii de muniţii.

Anunţul danez este o veste deosebit de binevenită în Ucraina, deoarece armata acesteia a fost lipsită de obuze de artilerie, forţând-o să reducă unele operaţiuni, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski pentru Reuters în decembrie.

"Există o problemă cu muniţia, în special (obuze) post-sovietice - adică de 122 mm, 152 mm. Şi astăzi, aceste probleme există pe întreaga linie de front", a spus el.

Între timp, într-o veste mai pozitivă pentru a atenua penuria de muniţie, Republica Cehă spune că ar putea furniza 800.000 de obuze armatei ucrainene.

Preşedintele ceh Petr Pavel a declarat într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la München, sâmbătă, că are un stoc de aproximativ o jumătate de milion de proiectile de 155 mm şi 300.000 de proiectile de 122 mm, care pot ajunge pe linia frontului din Ucraina în câteva săptămâni "dacă se găseşte rapid finanţare".

Danemarca - susţinător cheie al Ucrainei

Danemarca a fost un susţinător-cheie al Ucrainei de când Rusia a lansat invazia sa la scara largă în februarie 2022.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, angajamentele de ajutor militar ale ţării nordice au crescut cu 3,5 miliarde de euro, adică aproximativ 3,8 miliarde de dolari, din noiembrie - ceea ce o face unul dintre cei mai mari donatori militari în funcţie de procentul din PIB, precizează institutul.

Danemarca a promis 8,4 miliarde de euro, aproximativ 9 miliarde de dolari, pentru ajutor militar.

În condiţiile în care un pachet de ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari al SUA este blocat în Congres, sprijinul european devine din ce în ce mai important pentru Ucraina.

La începutul acestui an, Uniunea Europeană a convenit asupra unui nou pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro, adică aproximativ 53,9 miliarde de dolari, pentru Ucraina.

"Acest lucru blochează o finanţare stabilă, pe termen lung şi previzibilă pentru Ucraina. UE îşi asumă conducerea şi responsabilitatea în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina; ştim care este miza", a declarat atunci preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor