Dalai Lama si Beijingul in dezacord cu privire la reincarnarea sa

Liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama
Liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama (Arne Dedert / AFP / Getty Images)

Dalai Lama a declarat in mod accentuat ca el singur si nu Partidul Comunist Chinez (PCC) va determina cine va fi reincarcarea celui numit “Buddha in Viata”, care este venerat de tibetani. Dalai Lama a adaugat ca PCC nu are nici o putere asupra problemelor spirituale, numind interferentele din partea regimului de la Beijing drept “imorale si rusinoase.”

Luand cuvantul pe 24 septembrie la cea de-a 11-a intalnire bianuala incepand cu 1963 a calugarilor sefi ai Tibetului, el a mai declarat ca nu va astepta pana ajunge la 90 de ani pentru a decide daca se va reincarca sau nu. Dalai Lama are cum 76 de ani.

Totusi, un purtator de cuvant al ministerului chinez de externe, a declarat pe 26 septembrie ca orice decizie facuta de Dalai Lama pe cont propriu cu privire la aceasta traditie tibetana va incalca legile chineze.

Clarificand pozitia - de altfel ridicola - a regimului comunist chinez, purtatorul de cuvant Hong Lei a declarat ca doar Beijing-ul are autoritatea de a acorda titlul de “Dalai Lama” sau altfel acesta va fi invalid sub legea chineza.

Dalai Lama si alti patru lideri spirituali ai budismului tibetan au organizat o conventie religioasa in Dharamsala, India, pentru a adresa problema reincarnarii.

Dalai Lama a emis o declaratie, afirmand: “[Cei numiti] Dalai Lama au functionat atat ca lideri politici cat si spirituali ai Tibetului timp de 369 de ani, incepand cu 1642. Acum aduc aceasta chestiune, in mod voluntar, la un sfarsit, mandru si multumit ca putem urmari acel tip de sistem democratic de guvernare care infloreste peste tot in lume.

“De fapt, in 1969 am facut clara chestiunea ca oamenii ingrijorati ar trebui sa decida daca reincarnarile lui Dalai Lama ar trebui sa continue in viitor. Totusi, in absenta unor linii clare directoare si in cazul in care ar trebui ca publicul ingrijorat sa exprime o dorinta puternica ca [traditia reincarnarii lui] Dalai Lama sa continue, exista un risc evident ca interesele politice denaturate sa foloseasca gresit sistemul reincarnarii pentru a-si atinge propria lor agenda politica.

“Prin urmare, in timp ce sunt intr-o conditie fizica si mentala buna, mi se pare important ca noi sa trasam niste linii clare directoare pentru a-l recunoaste pe urmatorul Dalai Lama, astfel incat sa nu exista loc pentru dubii sau inselaciune.”

“Astazi, conducatorii autoritari ai Republicii Populare Chineze, care ca si comunisti resping religia dar se implica ei insisi in problemele religioase, au impus o asa numita campanie de reeducare si au declarat asa zisul Ordin nr. 5 cu privire la controlarea si recunoasterea reincarnarilor, [ordinul] fiind aplicat de la 1 septembrie 2007. Acest lucru este revoltator si rusinos.

Oficialii Guvernului Tibetan in Exil au comentat asupra aceste controverse.

Un reprezentant al Guvernului Tibetan in Exil, Dawa Tsering, a declarat postului de televiziune NTD ca “sistemul reincarnarii exista deoarece este consistent cu principiile budiste, nu pentru ca urmeaza dorinta clasei conducatoare.”

Delegatul special al Guvernului Tibetan in Exil, Kelsang Gyaltsen, considera ca metodele de cautare a reincarnarii lui Dalai Lama urmeaza doctrina si obiceiurile budismului tibetan si deja formeaza un sistem complet. El priveste incercarea PCC de a decide cine este urmatorul Dalai Lama ca pe o incercare de a transforma problemele religioase sacre in politica.

“In primul rand, o decizie bazata pe puterea politica va incalca invataturile budismului tibetan si traditiile; in al doilea rand, o astfel de decizie nu va fi acceptata de credinciosi. Acest lucru doar va complica problema si nu va aduce nimanui beneficii.”

Gyaltsen a declarat de asemenea ca PCC incearca sa controleze pozitia de Dalai Lama pentru a controla templele si religia. Totusi, el considera ca declaratia facuta de actualul Dalai Lama va zadarnici planurile PCC.

“In tmpul intalnirii dintre liderii budismului tibetan, Dalai Lama a declarat ca el va lasa directii clare pentru gasirea reincarnarii sale. Dalai Lama reincarnat descoperit in acest fel va fi acceptat de catre toti credinciosii budismului tibetan.”

Dawa Tsering priveste, de asemenea, incercarile PCC de a controla reincercarea ca pe o manevra complet politica si afirma ca problema reincarnarii este una sacra si serioasa.

Un expert in probleme politice chineze, Hu Ping, considera ca reincarnarea este o problema interna a budismului tibetan si ca nu are nimic de a face cu un partid politic ateist ca PCC.

In 1995, dupa moartea lui Panchen Lama, PCC l-a respins pe baiatul ales de Dalai Lama si a numit o alta persoana. Tanarul baiat recunoscut de catre Dalai Lama ca cel de-al 11-lea Panchen Lama nu a fost vazut din 1995.