Cursa pentru primarele republicane de marţi, din Florida, se anunţă foarte strânsă

Candidatul la învestitura republicană, Mitt Romney. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
29.01.2012

Cursa pentru primarele republicane de marţi, din Florida, se anunţă foarte strânsă, Mitt Romney şi Newt Gingrich aflându-se la diferenţă mică în sondaje.

Gingrich conduce în prezent în sondaje, însă Romney a demonstrat că se poate ridica şi intra din nou în luptă, comentează DPA.

Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, l-a învins pe Romney săptămâna trecută la primarele din Carolina de Sud, cu 40% din voturi.

Şi, în timp ce stilul combativ adoptat de Gingrich în dezbateri a contribuit la victorie, avansul său în faţa lui Romney a scăzut la numai 1%, în medie, în ultimele sondaje date publicităţii înainte de alegerile din Florida.

Câştigătorul cursei pentru învestitura republicană îl va înfrunta pe preşedintele american Barack Obama la alegerile din 6 noiembrie.

Romney, fost guvernator de Massachusetts, l-a criticat dur pe Gingrich joi seară, într-o dezbatere televizată, cerându-i acestuia să îşi ceară scuze pentru că l-a caracterizat ca "antiimigrant", şi ridiculizând promisiunea acestuia de a construi o bază permanentă pe Lună până în 2020.

Un Romney mult mai agresiv decât în săptămânile trecute, după ce şi-a angajat un nou antrenor pentru dezbateri, a declarat: "Ideea că sunt antiimigranţi este respingătoare". "Tatăl meu s-a născut în Mexic. Tatăl soţiei mele s-a născut în Ţara Galilor. Ei au venit în această ţară", a subliniat el, amintind de originile sale mexicane, aduse rareori în discuţie.

Imigraţia este unul dintre cele mai importante dosare discutate înainte de primarele din Florida, stat federal ce se laudă cu electoratul său diversificat etnic.

Cei doi candidaţi favoriţi în cursă au încercat să obţină susţinerea a diferite grupuri de alegători republicani din Florida în ultimul weekend de campanie dinainte de scrutin. În turneele din stat ei au curtat alegătorii evrei şi hispanici.

Performanţa lui Gingrich din dezbaterea de joi a fost mai slabă decât cea de dinainte de primarele din Carolina de Sud, când l-a criticat dur pe moderatorul CNN John King pentru că l-a întrebat despre acuzaţiile unei foste soţii, potrivit căreia fostul lider al Camerei Reprezentanţilor a vrut la un moment dat o căsnicie deschisă.

"Sunt îngrozit că ai începe o dezbatere pentru prezidenţiale cu un astfel de subiect", i-a reproşat Gingrich lui King.

Discursul său a fost pe placul alegătorilor conservatori, care privesc media americană cu reticenţă.

Cu toate acestea, Romney este, în mod clar, favoritul bazei electorale republicane, care consideră că Gingrich este prea incosecvent pentru a reuşi să îl învingă pe Obama în cursa pentru Casa Albă.

Potrivit unui sondaj realizat între 22 şi 24 ianuarie pentru NBC şi Wall Street Journal, Gingrich ar pierde în faţa lui Obama, obţinând cel mai slab rezultat dintre toţi candidaţii la învestitura republicană. Acelaşi studiu arată că Romney ar obţine cel mai bun rezultat în faţa actualului preşedinte, dar ar fi învins oricum.

Primarele din Florida sunt cele mai importante de până acum, statul federal având 50 de delegaţi la convenţia republicană din August.

Din totalul de 1.144 de delegaţi necesari pentru a câştiga învestitura republicană, Gingrich dispune în prezent de 23, în urma victoriei din Carolina de Sud, iar Romney de 19, din victoria în Hampshire şi din rezultatul bun de la caucusurile din Iowa.

Florida, unul dintre cele mai mari state federale americane, joacă un rol cheie şi în alegerile generale din noiembrie.

Congresmanul de Texas Ron Paul, care are trei delegaţi, şi fostul senator Rick Santorum, care are 13 delegaţi, se află încă în cursă, dar sunt mult în urmă în sondaje.

Câştigătorul din Florida va primi toţi cei 50 de delegaţi de la convenţie şi va avea un avans considerabil până la scrutinele din 6 martie, când vor vota 10 state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor