Cum justifică Bode lipsa capturilor de droguri în portul Constanţa: Avem un singur scanner şi acela îmbătrânit. Ne trebuie patru

Lucian Nicolae Bode
Lucian Nicolae Bode (Epoch Times România)

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a discutat, luni, la Parlament, despre capturile de droguri din Portul Constanţa sau lipsa lor în ultimii doi ani, susţinând că una dintre problemele pe care le întâmpină autorităţile române şi portuare este lipsa scannerelor. Potrivit liderului PNL, în acest moment, există doar un singur scanner, şi acela “îmbătrânit”.

De asemenea, Bode a afirmat că, anual, în portul Constanţa sunt verificate aproximativ 700.000 de containere, adăugând că toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate.

“În Portul Constanţa se procesează anual aproximativ 700.000 de containere. Pe directivă europeană, 3% este obligatoriu să fie verificate. Vreau să vă spun, din surse oficiale, informaţia o am de la conducerea Portului Constanţa: toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, absolut toate. Avem, într-adevăr, şi trebuie să recunoaştem, o problemă. Problema se numeşte lipsa scannerelor. Astăzi avem un singur scanner şi acela îmbătrânit, perimat, şi ar fi absolut necesar să avem 4 scannere – două pentru fiecare poartă principală”, a precizat Bode.

Datele furnizate de Inspectoratul General de Poliţie pentru G4Media.ro, arată că, începând din anul 2021, în Portul Constanţa nu a mai fost depistată nicio captură de droguri. Cu privire la acest aspect, Bode a afirmat:

“Povestea asta că nu s-a identificat în ultimii doi ani un gram de cocaină sau de droguri este una care poate fi privită în felul următor: operaţiunile care se desfăşoară se desfăşoară pentru identificarea, prinderea şi destructurarea acestor reţele în timp. Nu ştiu câte grame de droguri s-au identificat în urma verificării containerelor cu acel scanner. Cred că deloc. Aceste cantităţi mari, de sute de kg, tone de droguri, sunt descoperite în urma unor operaţiuni specifice ale organelor de aplicare a legii”.

De asemenea, liderul PNL a declarat că, în 2021, în portul Constanţa s-au capturat 1,5 tone de heroină, în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro, cu precizarea că:

“Această captură nu a fost gestionată în câteva zile, în câteva săptămâni. A fost rodul muncii organelor de aplicare a legii din România şi din afara României, de luni, poate chiar ani de zile. La fel, sunt convins că se întâmplă şi acum. Sunt operaţiuni care se desfăşoară în parteneriat, între organele statului român, respectiv partenerii din Europa şi din afara Europei, care, cu siguranţă, o să dea rezultate”.

În plus, o analiză G4Media, bazată pe informaţiile obţinute de la IGPR, arată că, în total, din anul 2000 până în prezent, autorităţile au confiscat doar 20 tone de droguri în Portul Constanţa. În schimb, în Portul Rotterdam au fost confiscate 70 de tone de cocaină doar în anul 2021, iar în august 2023 vameşii au depistat 8 tone de cocaină într-o singură zi. De asemenea, în Anvers (Belgia), au fost depistate peste 110 tone de cocaină doar în 2022.

În ceea ce priveşte comparaţia făcută între porturile Rotterdam şi Constanţă, Bode a menţionat următoarele:

“În Rotterdam sunt procesate peste 400.000.000 de tone de marfă, în Portul Constanţa aproximativ 70.000.000 de tone. În Rotterdam vin toate navele din America de Sud direct în Portul Rotterdam, iar în portul Constanţa containerele din America de Sud ajung după ce au mai trecut cel puţin printr-un port în verificări. Acestea sunt explicaţiile pe care eu le am şi le pot da public”.

Totodată, Bode şi-a exprimat încrederea că toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în portul Constanţa, inclusiv Poliţia de Frontieră, îşi fac “datoria”.