Cum a reacţionat Ponta la vestea că Iohannis e bun de premier

După ce preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat că îl vede pe noul membru liberal Klaus Iohannis potrivit pentru funcţia de premier şi chiar pentru cea de preşedinte al ţării, reacţia actualului prim-ministru, susţinut puternic de USL până în prezent, nu s-a lăsat aşteptată.
Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
21.02.2013

După ce preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat că îl vede pe noul membru liberal Klaus Iohannis potrivit pentru funcţia de premier şi chiar pentru cea de preşedinte al ţării, reacţia actualului prim-ministru, susţinut puternic de USL până în prezent, nu s-a lăsat aşteptată. Ponta a precizat că nu îl percepe pe Iohannis drept o "rezervă" care i-ar putea lua oricând locul şi a salutat intrarea lui în PNL.

"Nu am niciun fel de senzaţie de acest gen şi am avut totdeauna o relaţie foarte bună cu domnul Iohannis, l-am apreciat întotdeauna. Sunt foarte bucuros că Iohannis a venit în PNL şi în USL, cred că e un mare avantaj pentru noi. Ca să citez din copreşedintele meu, domnul Antonescu, poate fi şi prim-ministru, poate fi şi preşedinte, a dovedit că este un foarte bun om politic şi cred că poate ocupa orice funcţie", a declarat Ponta, la RTV.

Premierul a precizat că i-a propus în vara anului trecut lui Iohannis să intre în Guvern, dar acesta nu a fost de acord.

"Am avut atunci o discuţie despre cooptarea sa în Guvern şi această discuţie poate oricând să revină. Eu cred că ar fi extrem de util într-o funcţie guvernamentală", a afirmat Ponta. În ceea ce priveşte o propunere de intrare în PSD, aceasta nu a fost făcută, având în vedere convingerile politice ale primarului Sibiului.

Ponta a mai apreciat că Iohannis, la fel ca şi alţi oameni, îşi poate schimba părerile şi astfel se explică faptul că a acceptat să intre în PNL, după ce a criticat abordarea Guvernului în privinţa bugetarilor şi despre care a spus că este "copy-paste" după cea a Guvernului Boc.

"Ştiţi ce mult îşi schimbă oamenii părerile când pleacă, de exemplu, de la Consiliul Judeţean, când a plecat Liviu Dragnea şi a ajuns în Guvern. Sunt convins că şi Iohannis când ar pleca, eventual, de la primărie şi ar ajunge în Guvern, ar vedea că este mai uşor uneori să critici, să fii pe margine decât pe teren, aşa încât nu m-a deranjat absolut deloc acea observaţie. Eu ştiu cât criticam eu Guvernul când eram în opoziţie", a precizat Ponta.

Invitaţie de a face parte din Guvern

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a devenit de miercuri membru PNL, la invitaţia preşedintelui liberalilor Crin Antonescu. După alegerile locale din 2012, Ponta i-a propus lui Iohannis un post de ministru, lucru pe care l-a refuzat atunci şi ar proceda la fel şi acum dacă s-ar reînnoi propunerea.

"Domnul prim-ministru Ponta mi-a oferit un post, nu în acesta, în Guvernul provizoriu, şi nu am putut să accept provocarea atunci, era la puţin timp după alegerile locale. Nu aş fi putut să plec la scurt timp după alegeri din Sibiu, mi s-a părut că nu mi se potriveşte. A fost un post de ministru plin, nu are relevanţă", a precizat Iohannis.

În continuare, Iohannis a declarat că ar dori să rămână la Sibiu, unde ocupă postul de primar.

"Esenţa discuţiei am comunicat-o şi noi, şi Guvernul, a fost vorba despre proiectele Sibiului. Fiind ziua în care s-a remaniat Guvernul, evident că am discutat şi această chestiune şi pot să confirm că am discutat şi posibilitatea de a intra în Guvern, adică să intru eu în Guvern. Nu am discutat nici atunci, nici altă dată postul de la Externe, nici de la Interne, nici de vreun alt post care a fost remaniat şi ocupat luni", a declarat, la vremea respectivă, primarul Sibiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor