Cu ciobanii prin Carpaţi

Turmă de oi şi miei
Turmă de oi şi miei (Epoch Times România)

Şase ciobani români, polonezi şi ucraineni, cu o turmă de 300 de oi, vor pleca sâmbătă din localitatea braşoveană Rotbav, pe un traseu de 1.400 de kilometri, care va străbate România, Ucraina, Slovacia, Polonia şi Cehia, pentru a reface drumul vechi al transhumanţei prin Munţii Carpaţi. Acţiunea este parte a unui proiect intitulat "Transhumanţa 2013 - Ecou al istoriei carpatine comune", iniţiat de Fundaţia "Parsterstwo Transhumancyjne" din Polonia şi Asociaţia "Transhumanţa" din România.

Cei şase ciobani vor pleca la drum sâmbătă, la ora 13.00, din localitatea braşoveană Rotbav, după un ceremonial în care vor fi prezentate obiceiurile ciobanilor la plecarea în transhumanţă: alesul şi număratul oilor la răscol, amestecatul oilor care vor pleca în transhumanţă în jurul vetrei, binecuvântarea oilor, a ciobanilor şi a câinilor.

Traseul va avea 1.400 de kilometri, prin România, Ucraina, Slovacia, Polonia şi Cehia şi va fi străbătut în aproximativ 100 de zile. În România turma va trece prin judeţele Braşov, Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Maramureş, de unde va trece în Ucraina, a spus George Căţean, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestuia, proiectul îşi propune să readucă în actualitate tradiţiile şi obiceiurile păstorilor de sute de ani. "Vrem să demonstrăm, în acelaşi timp, că o parte importantă a moştenirii culturale din acest spaţiu geografic provine de la ciobanii transilvăneni care au început să facă transhumanţă spre Ucraina şi Polonia de azi încă de la jumătatea secolului al XV-lea", a spus George Căţean.

Pe traseul ciobanilor vor avea loc diverse manifestări. Astfel, în Ucraina vor fi prezentate meşteşuguri locale, preparate culinare regionale, muzică şi dansuri tradiţionale. Acolo, la 50 de kilometri de graniţa cu România, cele 300 de oi vor fi donate unor ciobani ucraineni, ciobanii primind în schimb alte 300 de oi cu care vor continua drumul transhumanţei.

În Polonia, ciobanii vor fi aşteptaţi, în jurul datei de 11 august, când vor participa la "Târgul European de Produse Tradiţionale" ce se va desfăşura în localitatea Zakopane, iar apoi vor ajunge, la sfârşitul lunii, şi la "Târgul Păstorului" organizat în localitatea Koniakow din sudul Poloniei.

Ultima parte a traseului va tranzita Cehia, în perioada 31 august - 14 septembrie, întreaga călătorie urmând să se încheie cu o sărbătoare care va marca încheierea sezonului de păşunat de vară.

George Căţean a spus că intenţionează ca pentru a doua ediţie a "Transumanţei" să încerce să obţină finanţare europeană. "Pentru această primă ediţie a fost cumplit de greu să adunăm banii necesari, fiind primiţi cu foarte mare reticenţă de către sponsorii la care am apelat. Dacă în Polonia proiectul a fost primit cu braţele deschise, la noi a fost foarte greu să convingem că suntem serioşi, acest lucru întâmplându-se doar după ce am primit sprijinul comisarului european Dacian Cioloş", a mai spus iniţiatorul proiectului.