Cu cine va guverna PSD? Teoria lui Pîrvulescu: "USR cred că e dispus să accepte. E singura soluţie ca să supravieţuiască"

Cristian Pîrvulescu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
15.10.2024

Dacă social-democraţii ar decide să guverneze cu AUR după alegeri, imaginea internaţională a României s-ar prăbuşi instantaneu, a opinat, într-o emisiune Digi24, analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Jurnalist: Domnule profesor, privit din unghiul PSD, cu un candidat care acum are şansă să devină chiar preşedintele României, un candidat care, sigur, intră în turul al doilea oricum, îşi doreşte un PNL de care să scape, sau un PNL cu care să mai facă ceva după? Sau ar dori mai degrabă o guvernare cu USR? Sau o guvernare cu AUR? Ne-au zis că sub nicio formă cu AUR. Dar ştim cum se spun lucrurile în campanie.

Cristian Pîrvulescu: Nu se poate cu AUR. Pur şi simplu. Deci imaginea internaţională a României s-ar prăbuşi instantaneu.

Jurnalist: Care credeţi că ar fi interesul PSD aici, în privinţa PNL-ului? Să-l arunce la gunoi?

Cristian Pîrvulescu: PSD se va alia cu partidul care îi permite să guverneze, fie că se va numi PNL, fie că se va numi USR. Iar USR-ul cred că este dispus să accepte o alianţă cu PSD în măsura în care va putea participa la guvernare şi va putea în felul acesta să-şi întărească baza.

Pentru că alegerile locale şi europene au laminat partidul. Partidul are, de fapt, în momentul de faţă, organizaţii mai slabe decât avea în urmă cu patru ani, în 2020. Singura soluţie ca să supravieţuiască este să ajungă la guvernare şi să poată să construiască în felul acesta. PNL, de bine de rău, are organizaţii locale care ar putea să reziste în măsură în care primarii vor fi fideli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor