Criza coronavirusului. Lider USR: Prima lecţie e că trebuie să scădem masiv dependenţa faţă de China

Tablouri cu "tovarăşul Xi Jinping" în mijlocul paradei comuniste, 30 septembrie 2019, Beijing
Tablouri cu "tovarăşul Xi Jinping" în mijlocul paradei comuniste, 30 septembrie 2019, Beijing (AFP via Getty Images)

Publicaţia Newsweek România continuă seria articolelor despre modul în care România va ieşi din criza economică generată de coronavirus, cu opinia deputatului USR Lucian Stanciu Viziteu, membru în Comisia de control a Serviciului Român de Informaţii.

Redăm mai jos analiza liderului USR:

Sper că România va învăţa lecţiile actualei crize globale, pentru ca în viitor să fim mai pregătiţi, şi ca ţară dar şi ca bloc comunitar, pentru a face faţă unei astfel de situaţii.

Prima lecţie este că trebuie să scădem masiv dependenţa faţă de China, o dictatură care foloseşte fără jenă propriul popor pentru a acumula bogăţie pe care apoi o foloseşte în interes politic şi geopolitic şi care susţine public că miza sa este să înlocuiască actuala ordine democratică globală şi primatul civilizaţiei occidentale. Această criză globală există pentru că regimul comunist a refuzat multă vreme să accepte faptul că se confruntă acasă cu o criză de sănătate gravă. În loc să ia măsuri, i-a pedepsit pe medicii care au tras semnalul de alarmă. Mai departe, China a fost incapabilă să oprească Covid19 la ei în ţară. În pasul doi, când pandemia a lovit în Europa, China a refuzat să-şi mai onoreze contractele comerciale. Putem deci spune că China nu s-a dovedit un partener loial.

Prin urmare, este evident că trebuie să susţinem în România şi în UE revigorarea industriilor esenţiale, a industriilor de criză. În România trebuie să susţinem, prin scăderi de taxe, industriile care fabrică măşti medicinale de unică folosinţă, combinezoane medicale, dezinfectanţi şi aparate medicale specifice. Avem capacitatea şi avem know-how-ul să facem toate aceste lucruri acasă. Forţă de muncă vom avea, căci numeroşi români se întorc în ţară. Pe plan imediat, cred că Guvernul trebuie să sprijine acele industrii care sunt astăzi cel mai puternic lovite de criză şi care au fost nevoite să trimită oamenii în şomaj tehnic. Trebuie să ne asigurăm însă că banii ajung exact la companiile afectate şi mai ales, la companiile care îşi asumă să reia producţia la parametri normali, la finalul crizei.

Din păcate, nu avem forţa financiară a altor state occidentale, precum SUA, Germania, Franţa şi altele, pentru că în ultimii ani bugetul României a fost construit iresponsabil de pesedişti. Astăzi avem o marjă de acţiune foarte mică, deoarece deficitul bugetar abia acoperă cheltuielile supradiemnsionate ale statului, pensiile speciale şi alte sinecuri apărute în ultimii 30 de ani.

De aceea, cred că o lecţie aici este inclusiv aceea că trebuie să construim un stat mai suplu, un stat care să scadă masiv cheltuielile. Este inadmisibil să plătim pensii speciale mai mari decât în Germania dar să nu avem destui bani pentru spitale. Dacă nu vom schimba această logică, orice criză ne va lovi în viitor, oricum va arăta şi de orice natură ar fi, ne va prinde din nou nepregătiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne