Crin Antonescu susţine că alegerile anticipate ar putea să se facă prin demisia parlamentarilor

Crin Antonescu. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
18.01.2012

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, este de părere că alegerile anticipate ar putea fi organizate mai repede, evitând procedurile constituţionale, prin demisia parlamentarilor atât de la Putere, cât şi din Opoziţie, în cazul existenţei "unui acord" între cele două părţi.

"Noi avem o constituţie destul de complicată şi, din punctul meu de vedere, când va fi momentul, revizuibilă şi sub acest aspect. Cu alte cuvinte, pentru anticipate eşti obligat la un soi de gimnastică procedurală complicată până când ajungi la dizolvarea Parlamentului. Esenţial este un acord politic. Dacă puterea înţelege că soluţia constă în alegeri anticipate, atunci toate aceste proceduri complicate şi durabile, nu până în septembrie, cum spun dânşii, până la sfârşitul lunii martie, cel puţin, sunt de evitat în felul acesta. Pentru că dacă un parlamentar vacantează locul prin demisie se organizează alegeri anticipate în colegiul respectiv. Dar dacă toţi parlamentarii fac asta, deşi această situaţie nu este cuprinsă în Constituţie, poate să facă altceva raţional preşedintele ţării decât să dizolve Parlamentul? Dacă nu vrea să îl dizolve, că oricum este dizolvat, atunci se organizează, conform prevederilor constituţionale, alegeri anticipate în toate colegiile. Esenţial este acordul", a declarat preşedintele PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că în cazul existenţei unui consens politic nu va exista "o problemă de procedură" şi vor putea fi astfel organizate alegeri anticipate.

Antonescu a susţinut că deciziile privitoare la alegerile anticipate le iau partidele parlamentare şi parlamentarii, iar preşedintele "le consacră oficializând anumite proceduri".

În ceea ce priveşte întâlnirea cu premierul Emil Boc şi reprezentanţii Puterii, Crin Antonescu a spus că aceasta a fost "una civilizată" în care preocuparea comună, "cel puţin la nivel declarat, este soluţia pentru ceea ce se întâmplă, soluţia politică, soluţia democratică, soluţia raţională pentru stabilitate".

Potrivit liderului liberal, în cadrul discuţiilor, premierul Emil Boc a susţinut că în România "este stabilitate şi orice schimbare ar periclita această stabilitate".

"Noi considerăm, dimpotrivă, că ceea ce se petrece în stradă şi nu numai în stradă sunt semnele unei grave instabilităţi care poate să prezinte ameninţări chiar la adresa regimului democratic la un moment dat. I-am spus premierului Boc că soluţia este demisia acestui Guvern, un acord politic Putere-Opoziţie pentru alegeri anticipate şi un Guvern independent, de tehnocraţi, de serviciu. Acesta este punctul nostru de vedere pe care îl vom relua şi într-o dezbatere care sper să aibă loc într-o sesiune extraordinară", a arătat Antonescu.

Potrivit acestuia, nimeni, nicăieri în democraţie, "nu a murit" din cauza alegerilor anticipate, iar alegerile anticipate nu sunt o situaţie excepţională, ci "una curentă" în regimurile democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor