Coronavirus. Barna: “Guvernul trebuie să prezinte măsuri pentru a proteja economia şi locurile de muncă”

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Preşedintele USR, Dan Barna, a cerut, marţi, în contextul amplificării crizei generate de coronavirusul “Wuhan”, ca Guvernul să prezinte un plan de acţiune pentru protejarea economiei şi a locurilor de muncă.

Totodată, Barna a ţinut să precizeze că USR a suspendat unele dintre activităţile publice de precampanie.

“Guvernul României trebuie să prezinte, în cel mai scurt timp posibil, un plan de acţiune pentru protejarea economiei şi a locurilor de muncă în contextul crizei provocate de coronavirus. Domenii ca transporturile, turismul, retailul, alimentaţia publică, industria sunt cele care simt deja primele efecte. Vor urma, din păcate, şi altele. Pentru a putea ieşi din criză cu cât mai puţine pagube e nevoie să fim pregătiţi cu măsuri de sprijin pentru companii şi angajaţii lor. Colegul meu, Claudiu Năsui, a propus deja câteva măsuri ce pot fi implementate relativ repede. Ele pot fi completate şi cu alte acţiuni după consultarea tuturor celor care au un cuvânt de spus în aceste chestiuni: companii, investitori, sistemul financiar, sindicate”, a explicat Dan Barna.

Măsurile propuse de Claudiu Năsui sunt următoarele: plătirea în avans a concediilor medicale de către CNSAS; credite fiscale pentru pierderile cauzate de coronavirus; prelungirea perioadelor de plată a impozitelor şi taxelor; facilităţi fiscale pentru companiile care aplică măsuri de prevenţie; oprirea creşterii cheltuielilor care nu sunt legate de covid-19.

De asemenea, liderul USR a transmis că, în prezent, este esenţială existenţa unui dialog serios între autorităţi şi actorii din economia reală, adăugând că instituţiile publice trebuie să aibă o atitudine proactivă, nu reactivă.

“În lipsa acestui dialog, efectele o să le vedem în bugetele publice şi în cifrele agenţiilor de ocupare a forţei de muncă”, a mai precizat Dan Barna.

În plus, Barna a anunţat că, luni seara, USR a luat decizia de a suspenda activităţile publice de precampanie desfăşurate în stradă şi activităţile door to door de distribuire directă de materiale de promovare, pentru a limita riscurile asociate în actualul context al coronavirusului.