Corman solicită sprijinul Marii Britanii în modernizarea R. Moldova

(LEON NEAL / AFP / GettyImages)

Solicitarea a fost adresată astăzi în cadrul întrevederii Speakerului cu o delegaţie de parlamentari britanici, condusă de Lordul Alfred Dubs, Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie “All Party Parliamentary Group on Moldova” din cadrul Camerei Lorzilor, Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

”Vizita parlamentarilor britanici în Republica Moldova este un semn de sprijin al ţării noastre în anul acesta crucial pentru cetăţenii noştri, când se vor vedea rezultatele eforturilor noastre de integrare europeană începute în 2009”, a menţionat Igor Corman.

În cadrul întrevederii au fost discutate o serie de subiecte referitoare la evoluţiile din Republica Moldova, agenda europeană a ţării noastre, consolidarea dialogului parlamentar moldo-britanic. Oficialii au făcut un schimb de opinii despre situaţia din regiunea transnistreană şi din UTA Găgăuzia, relaţiile Republicii Moldova cu statele vecine, precum şi evoluţiile din regiune în context geopolitic.

Igor Corman a subliniat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este unul ireversibil, după ce Parlamentul European şi Consiliul UE au decis liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. ”Integrarea europeană este un model de dezvoltare şi de modernizare a ţării. Majoritatea cetăţenilor înţeleg că viitorul nostru este în UE. În acelaşi timp, modelul european nu este în contradicţie cu menţinerea relaţiilor tradiţionale şi cooperarea cu partenerii din Est, în special cu Federaţia Rusă”, a spus Preşedintele Parlamentului.

Speakerul a mai anunţat că are întâlniri săptămânale cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi cu cetăţenii din diferite raioane pentru a-i informa despre avantajele integrării europene. Totodată, Republica Moldova este pregătită pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în actualul mandat al Parlamentului şi ratificarea acestor documente. Igor Corman a salutat decizia Consiliului European, anunţată de Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, de a semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în luna iunie a acestui an.

La rândul său, Lordul Alfred Dubs a declarat că Republica Moldova trebuie să devină membru al UE, iar Marea Britanie o va sprijini în realizarea obiectivului de integrare europeană. „Marea Britanie a fost, este şi va rămîne prietenul Republicii Moldova”, a menţionat Preşedintele Grupului de prietenie cu Republica Moldova al Parlamentului britanic.

Lordul Alfred Dubs, Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie “All Party Parliamentary Group on Moldova” din cadrul Camerei Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 20–23 martie 2014. Din componenţa delegaţiei care îl însoţeşte fac parte deputaţii din Camera Comunelor John Whittingdale şi Philip Davies, precum şi Lordul Michael James German din Camera Lorzilor. Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Camerei Lorzilor numără 20 de deputaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe