Corlăţean: E datoria României să combată terorismul, pentru a nu se apropia graniţele sale

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat sâmbătă că ce întâmplă acum în Algeria sau în Mali arată că România are datoria de a contribui la combaterea terorismului, pentru a nu-l lăsa să se apropie de graniţele sale.
Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat sâmbătă că ce întâmplă acum în Algeria sau în Mali arată că România are datoria de a contribui la combaterea terorismului, pentru a nu-l lăsa să se apropie de graniţele sale.

„Ceea ce s-a întâmplat acum, într-o zonă depărtată de România, ceea ce se întâmplă în Mali, iată ne afectează în realitate pe noi toţi. Şi poate afecta şi viaţa cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Este un motiv suplimentar (...) este datortia României, în cadrul UE şi în cadrul colaborării cu partenerii internaţionali, să contribuie în continuare, foarte angajat, la combaterea terorismului internaţional. Este o datorie a României pentru că este interesul nostru să combatem terorismul internaţional acolo unde se manifestă, chiar mai departe de graniţele ţării, decât să-l lăsăm să se apropie de noi”, a declarat şeful diplomaţiei, referindu-se la intenţia ca România să contribuie la misiunea UE din Mali.

La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat că a discutat despre acest subiect cu preşedintele Traian Băsescu, iar tema se va afla pe agenda CSAT din 5 februarie.

„Terorismul se combate şi în teatre de operaţiuni, cum e Afganistan sau Mali, terorismul se combate şi în situaţii neprezăvute, cum a fost în Algeria, dar terorismul se combate zi de zi prin efortul făcut de structurile româneşti, care sunt extrem de apreciate de către toţi partenerii noştri europeni şi transatlantici”, a spus şeful Guvernului.

Ministrul Titus Corlăţean i-a informat pe omologii din UE care au participat la reuniunea privind situaţia din Mali că România se află „într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză, privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE în Mali”. Şeful diplomaţiei române a adăugat că, în eventualitatea unei decizii pozitive, Bucureştiul are în vedere participarea la operaţiunea UE cu personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei, poate elemente de Stat Major, şi echipament, logistică pentru antrenament.

„Discuţiile şi informaţiile primite în cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian de externe, dar şi din partea partenerilor europeni, mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului. La întoarcerea acasă, voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nhivelul statului o contribuţie din acest punct de vedere”, a menţionat ministrul Titus Corlăţean.

El a mai afirmat că a exprimat în termeni foarte clari la reuniunea de la Bruxelles condamnarea acţiunilor teroriste şi, în egală măsură, solidaritatea cu statul Mali şi cu guvernul legitim din acest stat. „În egală măsură, am exprimat apreciere şi solidaritate cu intervenţiile în primul rând provenind din partea Franţei pentru stabilizarea situaţiei”, a arătat Titus Corlăţean, care a menţionat că a avut o discuţie directă cu ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat joi la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Reuniunea a fost convocată de urgenţă de Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate a UE, Catherine Ashton, ca urmare a agravării situaţiei de securitate din Mali, potrivit unui comunicat al MAE.

Miniştrii au abordat criza maliană, obiectivul fiind concentrarea dezbaterilor asupra unor aspecte punctuale privind acţiunile viitoare ale UE, inclusiv identificarea modalităţilor de sprijinire a guvernului malian. Totodată, miniştrii au împărtăşit evaluarea Înaltului Reprezentant de consolidare a coordonării Uniunii Europene cu partenerii africani, precum şi cu ONU în vederea soluţionării rapide a acestei crize.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor