Corlăţean, despre relaţia cu Băsescu: Avem datoria să lucrăm împreună

Ministrul Titus Corlăţean. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
02.09.2012

Titus Corlăţean a afirmat duminică, la Antena 3, că ministrul de externe şi preşedintele au datoria de a lucra împreună pe marile teme de interes ale României, asupra cărora a existat întotdeauna consens politic.

”Numai viitorul o va spune cum se va derula în mod concret. Să nu uităm că această Constituţie (...) oferă atribuţii importante constituţionale în domeniul reprezentării şi relaţiilor externe ale României şi preşedintelui, şi primului ministru, şi Guvernului, şi ministrului de externe. Astfel încât, dacă respectăm România şi interesele sale, avem într-adevăr obligaţia constituţională să încercăm să funcţionăm cel puţin pe temele majore ale României de comun acord. Şi asta îmi propun să fac”, a precizat Titus Corlăţean, întrebat cum vede relaţia cu preşedintele Traian Băsescu.

Apartenţa şi interesele României în familia euro-atlantică, relaţia cu Republica Moldova, situaţia comunităţilor româneşti din jurul României, modul în care sunt protejate interesele românilor plecaţi de mai mult timp din ţară nu sunt ”teme negociabile, sunt teme comune, de interes comun. Şi aici avem datoria să lucrăm împreună. Eu sper să se poată”, a mai adăugat ministrul de externe, precizând că aceste subiecte au fost tratate întotdeauna ”corect” de politicienii români şi nu au fost teme de ”contencios politic”.

Întrebat ce va face dacă preşedintele Traian Băsescu va avea o atitudine ostilă faţă de el, şeful diplomaţiei şi-a exprimat speranţa că va exista un dialog politic şi un parteneriat pe temele mari de interes ale României. ”Dacă va exista o altă atitudine, cel puţin nu din partea mea, cu siguranţă mă voi concentra şi ne vom concentra, echipa guvernamentală (...) pe priorităţile societăţii româneşti”, a subliniat Corlăţean.

”Eu sper să avem un minimum de consens politic, să mergem cu toţii în aceeaşi direcţie pe temele acestea. Perntru că pe celelate nu-mi fac iluzii. Nu suntem toţi la fel, nu gândim toţi la fel, nu avem aceleaşi sensibilităţi sociale şi economice”, a mai spus ministrul de externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor