CORESPONDENŢĂ CHIŞINĂU: Liberalii, singurii care au marcat ziua invadării Basarabiei de către URSS

O singură formaţiune politică a Alianţei pentru Integrare Europeană, Partidul Liberal, a marcat ziua de 28 iunie, cea în care, în urmă cu 72 de ani, URSS invada Basarabia, Bucovina de Nord şi Herţa.

Miniştri, deputaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, tineri liberali au depus flori la Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, susţine că celelalte partide de la guvernare ignoră comemorarea zilei de 28 iunie, pentru că ei consideră că Basarabia a fost eliberată, dar nu ocupată.

”Păcat că politica internă s-a unit cu politica străină. Posibil că cei care ne-au ocupat dirijează şi astăzi lucrurile în Republica Moldova prin unele partide”, a declarat Mihai Ghimpu.

În debutul şedinţei de joi a Parlamentului Republicii Moldova, deputaţii liberalii au propus legiuitorilor să ţină un minut de reculegere în memoria victimelor represaliilor comuniste. La solicitarea fracţiunii PL au răspuns deputaţii PLDM şi câţiva PDM, însă deputaţii comunişti au refuzat să se ridice în picioare.

Joi se împlinesc 72 de ani de la anexarea Basarabiei si Bucovinei de Nord la Uniunea Sovietică, pe 28 iunie 1940, în urma unei înţelegeri secrete între URSS şi Germania nazistă.

La 24 iunie 2010, Mihai Ghimpu, care deţinea atunci funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, a decretat 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. Curtea Constituţională a anulat decretul său, în urma unei contestaţii a opoziţiei comuniste.

Corespondent Valentin Buda

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe