Coreea de Sud şi SUA, discuţii de urgenţă în legătură cu posibila vizită a lui Putin în Coreea de Nord

Dictatorul rus Vladimir Putin împreună cu omologul său nord coreean Kim Jong Un pe cosmodromul din Vostochni, Amur 13 septembrie 2023. (Vladimir Smirnov | Afp | Getty Images)
Redacţia
15.06.2024

Oficiali americani şi sud-coreeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţiala vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord, potrivit The Independent.

În cadrul unei convorbiri telefonice de urgenţă, ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, şi secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, au convenit să monitorizeze îndeaproape evoluţiile şi să răspundă la orice provocare nord-coreeană şi la tensiunile regionale.

"Cele două părţi au convenit să răspundă cu hotărâre, printr-o cooperare ermetică, la provocările Coreei de Nord împotriva Coreei de Sud şi la acţiunile care escaladează tensiunile în regiune", a declarat Ministerul de Externe al Coreei de Sud.

Speculaţiile cu privire la vizita lui Putin au început după ce ziarul rusesc Vedomosti a relatat luni că liderul rus va vizita Coreea de Nord şi Vietnam în următoarele săptămâni.

Kremlinul nu a confirmat vizita.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmăreşte să menţină şi să dezvolte relaţii bune cu Coreea de Nord, descriind-o ca pe o ţară prietenoasă. "Avem dreptul de a dezvolta relaţii bune cu vecinii noştri şi acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni", a spus Peskov.

Putin s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în estul Rusiei în septembrie anul trecut şi au convenit să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul militar.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat Rusiei rachete şi obuze de artilerie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, o afirmaţie pe care ambele ţări o resping. Oficialii americani sunt îngrijoraţi de ceea ce Rusia ar putea oferi Phenianului în schimb.

"Monedă forte? Este vorba de energie? Sunt capacităţi care le permit să avanseze produsele lor nucleare sau rachetele? Nu ştim. Dar suntem îngrijoraţi de acest lucru şi urmărim cu atenţie", a declarat Campbell.

În războiul din Ucraina au fost folosite din abundenţă arme furnizate de ţări străine. În timp ce Rusia ar fi desfăşurat echipamente din Coreea de Nord şi Iran, Kievul s-a bazat din ce în ce mai mult pe sisteme de armament şi pe sprijinul strategic din partea SUA şi a aliaţilor săi din NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor