Coreea de Nord lansează rachete de croazieră după ce SUA şi Seulul au anunţat exerciţii comune

Coreea de Nord lansează rachete de croazieră, în timp ce SUA şi Seulul se pregătesc de exerciţii comune. Coreea de Sud a afirmat că investighează acest fapt după ce a detectat două rachete lansate de pe coasta de vest a Nordului în mare.
Liderul comunist nord-coreean, Kim Jong Un
Liderul comunist nord-coreean, Kim Jong Un (Captură ecran)

Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră în mare, potrivit oficialilor sud-coreeni, în primul test de armament efectuat de Phenian de la începutul lunii trecute.

"La primele ore ale dimineţii, am detectat că Coreea de Nord a tras două rachete de croazieră în Marea de Vest din Onchon, provincia Pyongan de Sud", a declarat miercuri un oficial militar anonim pentru agenţia de presă Yonhap.

Ultima testare de armament a avut loc la 10 iulie. Ultima dată a testat rachete de croazieră în ianuarie.

"Autorităţile militare americane şi sud-coreene analizează specificaţiile detaliate, cum ar fi distanţa de zbor", a declarat un oficial al Ministerului Apărării pentru agenţia de presă AFP.

Lansările au avut loc la o zi după ce Coreea de Sud şi Statele Unite au început un exerciţiu militar comun preliminar de patru zile în vederea pregătirii pentru antrenamentul pe teren real, suspendat de mult timp, cunoscut sub numele de Ulchi Freedom Shield, care va avea loc între 22 august şi 1 septembrie. Exerciţiile înfurie Phenianul, care le vede ca pe o repetiţie pentru invazie.

În timpul unei conferinţe de presă susţinute la Seul pentru a marca, miercuri, primele sale 100 de zile de mandat, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol nu a făcut nicio menţiune cu privire la lansări.

În schimb, Yoon a subliniat că este dispus să ofere un ajutor economic eşalonat Coreei de Nord dacă aceasta va pune capăt dezvoltării de arme nucleare şi va începe denuclearizarea.

"Orice dialog între liderii Sudului şi Nordului, sau negocieri între oficiali la nivel de lucru, nu ar trebui să fie un spectacol politic, ci ar trebui să contribuie la stabilirea unei păci substanţiale în peninsula coreeană şi în Asia de Nord-Est", a spus el.

Phenianul a efectuat în acest an o serie de teste de armament fără precedent, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) interzisă, în ciuda sancţiunilor internaţionale dure impuse în legătură cu programele sale de armament.

Aceste restricţii nu se extind la rachetele de croazieră, dar există speculaţii potrivit cărora Phenianul se pregăteşte să testeze o armă nucleară pentru prima dată din 2017.

La sfârşitul lunii trecute, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că ţara este "pregătită să îşi mobilizeze" forţa de descurajare nucleară.