Coreea de Nord iese la paradă cu noi modele de rachete balistice lansate de pe submarine

Paradă a regimului comunist din Coreea de Nord
Paradă a regimului comunist din Coreea de Nord (Agenţia de ştiri nord coreeană)

Purtând o pălărie uriaşă de blană, o haină de piele neagră şi cu un zâmbet strălucitor, liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezentat „cea mai puternică armă din lume” - o nouă rachetă balistică care este lansată de pe submarin - la o paradă nocturnă, joi, la Phenian.

Evenimentul ar putea să fi avut loc după un congres extraordinar al Partidului Muncitorilor care controlează în mod totalitar ţara, în timpul căruia liderul Kim a denunţat Statele Unite ca „cel mai mare duşman” al ţării sale şi a promis să întărească politica de descurajare a războiului nuclear a Coreei de Nord.

Vineri, mass-media de stat a regimului comunist a publicat 100 de fotografii de la o amplă defilare cu armamentul naţional, inclusiv tancuri şi lansatoare de rachete, toate flancate de şiruri de soldaţi, care nu purtau măşti împotriva virusului Wuhan.

„Le-ar plăcea să observăm că devin din ce în ce mai pricepuţi şi au rachete cu booster-e tot mai mari”, a scris pe Twitter Ankit Panda, expert în Coreea de Nord şi autor al volumului „Kim Jong Un şi bmba”.

Pe măsură ce spectacolul a atins punctul culminant, armata a lansat ceea ce analiştii au afirmat că păreau noi variante de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune cu combustibil solid - care se pot desfăşura mai rapid decât versiunile cu combustibil lichid - şi patru rachete balistice lansate de submarine din clasa Pukguksong (SLBM).

Coreea de Nord a lansat deja mai multe SLBM sub apă, iar analiştii afirmă că încearcă să dezvolte un submarin operaţional pentru a transporta rachetele.

Mass-media de stat a dezvăluit că noul model de SLBM este Pukguksong-5, o versiune mai lungă şi potenţial un upgrade al Pukguksong-4, care a fost scoasă în lume la o paradă militară în octombrie.

Noul SLBM subliniază „progresul continuu în dezvoltarea unor rachete cu combustibil solid”, a declarat Panda pentru NK News într-un interviu.

Kim a supravegheat coloana, făcând semn către mulţimile entuziaste care aplaudau realizările "preaiubitului conducător". Parada a avut loc la doar câteva zile după ce sora sa i-a criticat pe liderii militari din Coreea de Sud afirmând că sunt „mari idioţi” şi a spus că urmărirea atentă a paradelor nordului a dovedit „abordarea ostilă” a Seul-ului faţă de vecinul său.

Atât spectacolul, cât şi declaraţiile pline de ură în stil comunist ale lui Kim din ultima săptămână oferă o imagine a provocărilor viitoare pentru noua administraţie a preşedintelui ales Joe Biden, care va trebui să încerce să găsească o cale din impasul actual în discuţiile de dezarmare nucleară cu Phenian.

Kim Jong Un a avut iniţial o relaţie tensionată cu Donald Trump, preşedintele SUA, înainte ca o relaxare diplomatică să anunţe o serie de summituri unu-la-unu, fără precedent. Relaţia lor caldă a eşuat însă să-l împiedice pe liderul nord-coreean să-şi consolideze capacităţile nucleare şi de rachete.

Spre deosebire de parada din octombrie, evenimentul de joi nu a prezentat cele mai mari rachete balistice intercontinentale din Coreea de Nord, despre care se crede că pot transporta un focos nuclear oriunde în Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe