Coreea de Nord anunţă “victoria” împotriva Covidului. Învinuieşte Seulul pentru criza sa a sănătăţii

Dictatorul nord corean Kim Jong Un
Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a declarat “victorie” împotriva epidemiei de Covid din Coreea de Nord. Totodată, sora lui Kim a indicat că acesta a contractat virusul şi a promis “represalii fatale” împotriva Coreei de Sud, pe care Phenianul o acuză că a provocat epidemia.

Kim a ordonat ridicarea măsurilor antiepidemice extreme impuse în luna mai, deşi a afirmat că statul comunist trebuie să menţină o “barieră antiepidemică puternică precum oţelul şi să intensifice activitatea antiepidemică până la sfârşitul crizei mondiale a sănătăţii”, a transmis, joi, agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Coreea de Nord nu a confirmat niciodată câte persoane au fost infectate cu Covid-19, aparent din cauza lipsei de materiale de testare, relatează Reuters.

În schimb, a raportat zilnic numărul de pacienţi cu febră, număr care a ajuns la aproximativ 4,77 milioane. Dar nu a mai raportat niciun caz nou de acest fel din 29 iulie.

Kim a anunţat “victoria” într-un discurs susţinut, miercuri, în cadrul unei reuniuni privind politica Covid, la care au participat mii de oficiali, fără mască de protecţie, conform unor imagini difuzate de televiziunea de stat.

Sora dictatorului, Kim Yo Jong, s-a adresat, de asemenea, adunării şi a spus că fratele ei a suferit el însuşi de simptome de febră.

Ea nu a dat mai multe detalii despre starea de sănătate a lui Kim, dar a susţinut că epidemia de Covid-19 din Coreea de Nord ar fi fost declanşată de pliantele de propagandă sud-coreene găsite în apropierea graniţei.

Dezertorii nord-coreeni şi activiştii din Coreea de Sud au lansat timp de zeci de ani baloane cu broşuri anti-Phenian în Nord, uneori împreună cu alimente, medicamente, bani şi alte obiecte.

Kim Yo-jong a criticat noul guvern sud-coreean al preşedintelui Yoon Suk-yeol pentru că a încercat să ridice interdicţia din 2020 privind campaniile de distribuire de pliante, numind Sudul un “inamic principal”.

“Nu mai putem trece cu vederea afluxul neîntrerupt de gunoaie din Coreea de Sud. Contramăsura noastră trebuie să fie una de represalii fatale”, a afirmat ea, ameninţând că va “nimici” autorităţile sud-coreene.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de relaţiile cu Nordul, şi-a exprimat regretul faţă de repetatele “afirmaţii nefondate” ale Phenianului cu privire la originea focarului de Covid şi faţă de “remarcile sale nepoliticoase şi ameninţătoare”.

Analiştii au declarat că, deşi Nordul autoritar s-a folosit de pandemie pentru a înăspri controalele sociale, anunţul privind “victoria” ar putea fi un preludiu pentru restabilirea comerţului îngreunat de blocarea graniţelor.

“Întâlnirea pare să aibă ca scop principal promovarea unităţii în rândul poporului, dar ar putea fi, de asemenea, pentru a trimite un mesaj Chinei că nu mai au Covid şi că sunt gata să reia comerţul”, a declarat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

Analiştii au spus, de asemenea, că anunţul Phenianului ar putea deschide calea pentru ca Nordul să efectueze primul său test cu o armă nucleară din 2017.

Rata oficială a deceselor în Coreea de Nord este de 0,0016%, adică 74 din aproximativ 4,77 milioane.

Este un “miracol fără precedent”, a declarat în cadrul reuniunii Ri Chung Gil, şeful politicilor anti-Covid din Coreea de Nord.

Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat dubiile în privinţa datelor şi afirmaţiilor Nordului.

“Oricare ar fi adevărul din spatele cifrelor, aceasta este povestea care se spune cetăţenilor nord-coreeni. Iar în momentul de faţă, cifrele le spun că epidemia s-a încheiat”, a declarat Martyn Williams, cercetător în cadrul 38 North Project, cu sediul în SUA.

Declaraţia Coreei de Nord privind stingerea focarului de Covid-19 vine în ciuda faptului că statul comunist nu are niciun program de vaccinare.

În schimb, regimul susţine că s-a bazat pe lockdown-uri, pe medicamente produse pe plan intern şi pe ceea ce Kim a numit “sistemul socialist avantajos de tip coreean”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe