Controalele în spaţiul Schengen vor putea fi restabilite temporar, în condiţii excepţionale

Epoch Times România
07.06.2012

Ţările membre ale spaţiului Schengen au căzut de acord, joi, privind restabilirea temporară a controalelor la frontiere, în condiţii excepţionale.

Acordul a fost luat în unanimitate.

Totodată, miniştrii de interne din ţările membre ale Schengen, reuniţi la Luxemburg, au decis că restabilirea controalelor se poate face ”pentru o durată de şase luni putându-se face o prelungire de încă şase luni”, în cazul în care ”controlul unei frontiere externe a spaţiului nu este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale”.

Statele membre pot şi în prezent să reintroducă aceste controale, în cazul unor evenimente sportive sau politice de amploare, precum Campionatul European de Fotbal care va avea loc în Polonia şi Ucraina.

Introducerea controalelor în cazul unui aflux mare de imigranţi survine în contextul revoluţiilor arabe, când flancul sudic a fost afectat de numărul mare de imigranţi din Africa de Nord, şi al problemelor înregistrate de mai mult timp la graniţa dintre Grecia şi Turcia.

”Situaţia de la frontiera turco-greacă arată că este nevoie de un mecanism de acţiune foarte precis în spaţiul Schengen”, a declarat ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner.

Germania şi Franţa au precizat că este vorba de ”o măsură extremă”, a cărei punere în practică trebuie să se facă în condiţii ”foarte stricte”.

Comisarul pentru afaceri interne, Cécilia Malmström, s-a opus acestui acord şi s-a declarat ”dezamăgită” de decizia miniştrilor de interne. ”Nu putem accepta ceea ce se discută, pentru că nu este un mecanism european”, a declarat comisarul.

Ministrul german de interne, Hans-Pieter Friedrich, a reamintit că ”decizia finală aparţine statelor membre, pentru că suntem responsabili pentru securitatea cetăţenilor noştri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor