Contradicţii. UE doreşte condiţii de concurenţă echitabile, dar continuă negocierile cu China privind tarifele pentru automobile

Ursula von der Leyen, realeasă în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Uniunea Europeană doreşte condiţii de concurenţă echitabile cu China în ceea ce priveşte tarifele pentru automobile şi negociază cu Beijingul mecanisme precum angajamente privind preţurile sau investiţii în Europa ca soluţie, a declarat luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vorbind alături de cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, ea a declarat că negocierile cu China vor continua chiar dacă tarifele UE pentru vehiculele electrice chineze vor intra în vigoare. Scholz şi-a exprimat speranţa de a ajunge la un acord până la sfârşitul lunii octombrie.

„Care ar putea fi compensaţia care este oferită în locul taxelor compensatorii, de exemplu? Şi există problema angajamentelor privind preţurile care sunt pe masă, investiţiile în Europa. Acestea sunt toate întrebările care sunt pe masă, ca întotdeauna în negocieri. Totul a fost negociat doar atunci când ultima piesă a fost negociată”, a declarat von der Leyen.

Cei doi lideri s-au întâlnit la Berlin în timp ce UE se pregăteşte să impună tarife de import ridicate pentru vehiculele electrice fabricate în China, măsuri la care Germania şi industria sa auto se opun, temându-se de măsuri de retorsiune pe vasta piaţă chineză.

Aceştia au vorbit în aceeaşi zi în care producătorii auto chinezi şi europeni s-au confruntat la salonul auto de la Paris, unde gigantul chinez BYD a avertizat că tarifele planificate de UE vor duce doar la creşterea preţurilor şi vor descuraja cumpărătorii.

La începutul acestei luni, statele membre ale UE au sprijinit la limită taxele de import de până la 45% pentru vehiculele electrice fabricate în China, menite să contracareze ceea ce Comisia Europeană consideră a fi subvenţii neloiale din partea Beijingului pentru producătorii chinezi. Beijingul neagă concurenţa neloială şi a ameninţat cu contramăsuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor