Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie prin care cere încetarea imediată a focului în Gaza. SUA s-a abţinut

Dezastru în Fâşia Gaza
Dezastru în Fâşia Gaza (Getty Images)

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat luni o rezoluţie care cere încetarea imediată a focului între Israel şi militanţii palestinieni Hamas, după ce Statele Unite s-au abţinut de la vot, provocând o dispută cu aliatul lor, Israelul, transmite Reuters.

Restul de 14 membri ai Consiliului au votat în favoarea rezoluţiei - propusă de cei 10 membri aleşi ai organismului - care cere, de asemenea, eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor. Au fost aplauze în camera consiliului după vot.

"Această rezoluţie trebuie să fie pusă în aplicare. Un eşec ar fi de neiertat", a postat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe reţelele de socializare.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că eşecul SUA de a se opune prin veto rezoluţiei a fost o "retragere clară" de la poziţia sa anterioară şi va afecta eforturile de război ale Israelului şi încercarea de a elibera cei peste 130 de ostatici încă deţinuţi de Hamas.

"Votul nostru nu reprezintă, şi repet că nu reprezintă o schimbare în politica noastră. Nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte politica noastră. Nimic", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

În urma votului de la ONU, Netanyahu a anulat o vizită la Washington a unei delegaţii la nivel înalt care urma să discute despre o operaţiune militară israeliană planificată în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, unde aproximativ 1,5 milioane de palestinieni au căutat adăpost.

Statele Unite au fost uimite în ceea ce priveşte decizia Israelului şi au considerat-o o reacţie exagerată, a declarat un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului.

Washingtonul a fost potrivnic cuvântului încetare a focului mai devreme în războiul de aproape şase luni din Fâşia Gaza şi şi-a folosit dreptul de veto pentru a proteja aliatul Israel în timp ce acesta a ripostat împotriva Hamas pentru un atac din 7 octombrie care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane.

Dar, în timp ce foametea se poate instala în Gaza şi pe fondul presiunii globale tot mai mari pentru un armistiţiu în războiul care, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, a ucis aproximativ 32.000 de persoane, SUA s-a abţinut luni la vot pentru a permite Consiliului de Securitate să ceară încetarea imediată a focului pentru luna musulmană de post Ramadan, care se încheie peste două săptămâni.

"Masacrul Hamas a fost cel care a declanşat acest război. Rezoluţia care tocmai a fost votată face să pară că războiul a început de la sine [...] Israelul nu a început acest război şi nici nu a dorit acest război", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.

Hamas a salutat rezoluţia Consiliului de Securitate, afirmând într-o declaraţie că "afirmă disponibilitatea de a se angaja în schimburi imediate de prizonieri de ambele părţi".

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a declarat că ţările ar trebui să facă presiuni asupra Israelului pentru a înceta să mai atace Libanul. Armata israeliană şi gruparea armată libaneză Hezbollah au făcut schimb de focuri de armă peste graniţa de sud a Libanului. Hezbollah nu a comentat imediat votul ONU.

Foamete iminentă

Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că SUA a susţinut pe deplin "unele dintre obiectivele critice din această rezoluţie fără caracter obligatoriu", dar a adăugat că Washingtonul nu a fost de acord cu tot ceea ce conţine textul, care, de asemenea, nu a condamnat Hamas.

"Credem că a fost important pentru consiliu să se exprime şi să clarifice faptul că orice încetare a focului trebuie să vină cu eliberarea tuturor ostaticilor. O încetare a focului poate începe imediat cu eliberarea primului ostatic şi, prin urmare, trebuie să facem presiuni asupra Hamas să facă exact acest lucru", a declarat Thomas-Greenfield în faţa consiliului.

Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a declarat că rezoluţiile Consiliului de Securitate fac parte din dreptul internaţional, "deci, în această măsură, sunt la fel de obligatorii ca şi dreptul internaţional".

Cu toate acestea, în cele din urmă, dacă nu va exista o încetare a focului în Gaza, este puţin probabil că Consiliul de Securitate să ia alte măsuri.

De asemenea, rezoluţia "subliniază necesitatea urgentă de a extinde fluxul de asistenţă umanitară şi de a consolida protecţia civililor din întreaga Fâşie Gaza şi îşi reiterează cererea de ridicare a tuturor barierelor în calea furnizării de asistenţă umanitară la scară largă".

Guterres a îndemnat luni Israelul să ridice toate obstacolele din calea ajutorului în Gaza şi să permită convoaielor agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA să intre în nordul enclavei de coastă.

Foametea este iminentă şi este probabil să se instaleze până în luna mai în nordul Gaza şi s-ar putea răspândi în întreaga enclavă până în iulie, potrivit unui raport susţinut de ONU, realizat de o autoritate globală privind securitatea alimentară şi publicat săptămâna trecută.

Palestinienii strămutaţi în Rafah au sperat că va fi pusă în aplicare o încetare a focului.

Statele Unite au folosit veto la trei proiecte de rezoluţii ale Consiliului privind războiul din Gaza. De asemenea, s-a abţinut anterior de două ori, permiţând consiliului să adopte rezoluţii care vizau creşterea ajutorului pentru Gaza şi care solicitau pauze prelungite în lupte.

De asemenea, Rusia şi China au exprimat veto la două proiecte de rezoluţii americane privind conflictul - în octombrie şi vineri.

"Acesta trebuie să fie un punct de cotitură. Acest lucru trebuie să ducă la salvarea de vieţi pe teren", a declarat emisarul palestinian al ONU, Riyad Mansour, în faţa Consiliului de Securitate după votul de luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe