Consilierul pentru politică externă al lui Trump se întâlneşte cu oficiali europeni care participă la summitul NATO

Keith Kellogg (Getty Images)
Redacţia
10.07.2024

Mai mulţi oficiali europeni de rang înalt s-au întâlnit cu Keith Kellogg, consilier de politică externă de top al lui Donald Trump, în timpul summitului NATO în curs de desfăşurare la Washington în această săptămână, în timp ce aliaţii Americii se pregătesc pentru posibila realegere a fostului preşedinte, transmite Reuters.

Kellogg, general-locotenent în retragere care a fost şeful de cabinet al Consiliului Naţional de Securitate al lui Trump, a declarat că s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali europeni în ultimele zile, inclusiv miniştri de externe. El nu a dezvăluit identitatea acestor oficiali străini şi nici ce s-a dezbătut în timpul acestor discuţii.

Keith Kellogg, care este în contact regulat cu Trump, a subliniat că nu vorbeşte în numele fostului preşedinte sau al campaniei sale.

Cu toate acestea, oficialii europeni sunt dornici de orice informaţii pe care le pot culege despre politica externă a lui Trump în cazul în care acesta îl va învinge pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie. În ultimele luni, diplomaţii străini s-au întâlnit în mod regulat cu oficiali din administraţia Trump 2017-2021.

Printre principalele preocupări din capitalele europene se numără modul în care Trump va gestiona războiul din Ucraina şi relaţia Americii cu NATO. Fostul preşedinte şi aliaţii săi şi-au exprimat scepticismul cu privire la trimiterea mai multor ajutoare Ucrainei, iar Trump a criticat în mod repetat ţările NATO pentru că cheltuiesc prea puţin pentru apărare.

O prestaţie dezastruoasă a lui Biden la dezbaterea de luna trecută pare să fi sporit şansele lui Trump. Fostul preşedinte îl devansează pe Biden cu 2,1 puncte procentuale la nivel naţional, potrivit unei medii de sondaje menţinute de site-ul FiveThirtyEight, în timp ce Biden avea un uşor avans înainte de dezbatere.

Deşi Kellogg nu a dezvăluit cu cine s-a întâlnit, el a postat luni pe X o imagine a ceea ce a descris drept o "discuţie informală" cu preşedintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk.

Anterior, Kellogg şi un alt consilier al lui Trump i-au prezentat fostului preşedinte un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în parte prin condiţionarea oricărui ajutor viitor destinat Kievului de acordul liderilor ucraineni de a se aşeza la masa discuţiilor de pace cu Moscova.

Alţi trei foşti oficiali de politică externă ai lui Trump au declarat că au fost abordaţi de delegaţii europene cu privire la o întâlnire în timpul summitului NATO, deşi aceste întâlniri nu au avut loc, în principal din motive logistice. Aceşti oficiali au solicitat anonimatul pentru a vorbi despre discuţii private.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor