Consilier local USR PLUS demisionează după ce a primit contracte grele de la o primărie condusă de un coleg de partid

Iulian Huşanu, consilier local de la USR PLUS
Iulian Huşanu, consilier local de la USR PLUS (Facebook - Iulian Huşanu)

Un consilierul local ieşean ales pe listele USR PLUS, Iulian Huşanu, a demisionat din partid şi din postul de consilier, după ce firma pe care o deţine a primit mai multe contracte de la primăria localităţii Mirceşti, condusă de un coleg de partid, informează Ziare.com.

Huşanu şi-a anunţat demisia marţi, pe Facebook:

"Având în vedere că în prezent unii colegi din USR PLUS consideră că realizarea unui PUZ sau afacerile cu instituţiile publice, chiar şi cu cele care nu au legătură cu USR PLUS, nu pot fi realizate de către un membru de partid, vă rog să luaţi în considerare următoarea declaraţie: Subsemnatul, Iulian Huşanu, vă rog să luaţi act de demisia mea din calitatea de membru USR-PLUS. Sunt pe deplin conştient că această demisie îmi anulează şi dreptul de a mai fi consilier local”.

Gestul acestuia a fost lăudat pe pagina de socializare a USR PLUS Iaşi, unde se afirmă într-o postare că “transparenţa şi corectitudinea sunt principalele valori care ghidează activitatea aleşilor locali USR PLUS”.

“Demisia colegului nostru este un gest de onoare şi etică”, au adăugat cei de la USR PLUS, filiala Iaşi.

Context

Potrivit publicaţiei Ziarul de Iaşi, Iulian Huşanu, prin firma Urvas Com, în care este asociat unic, are afaceri inclusiv cu Primăria Mirceşti, condusă de un coleg de-al său de partid.

Prin intermediul mai multor achiziţii, firma a dotat, în principal, centrul de vaccinare din localitate: coincidenţă sau nu, bazele centrului au fost puse de către un alt membru USR PLUS (fostul subprefect Ştefan Tănase). Urvas a livrat aproape orice: de la mănuşi, apă, mobilier şi până la programe software. Peste 100.000 lei câştigaţi în ultimele cinci luni. Dar, Huşanu este pe punctul de a da lovitura: firma sa este unul dintre cei doi ofertanţi la un contract al Primăriei Mirceşti cu o valoare estimată de peste 430.000 lei. De data aceasta, Urvas vrea să amenajeze trotuare.

Contactat, Huşanu spune că a „sprijinit” dotarea centrului şi susţine că mai are de încasat circa 50.000 lei pe care îi aşteaptă de 2 luni, în condiţiile în care firma sa a făcut plăţile către furnizori.

„Sper să nu o câştig (licitaţia, n.r.), să fiu sincer, pentru că e o mare bătaie de cap, e posibil să fie pe pierdere”, a comentat Huşanu.

Sursa menţionată mai precizează că, în iunie 2021, când şi-a completat declaraţia de interese, Iulian Huşanu nu a făcut public vreun contract încheiat cu statul, aşa cum cere legea, iar firma lui nu este furnizor doar la primăria condusă de colegul său de partid, ci şi la alte instituţii şi societăţi de stat. De altfel, anul trecut a fost cel mai bun an al firmei consilierului USR, din punct de vedere financiar. Detalii aici.