Confiscarea averilor ilicite. Stelian Ion anunţă o "reacţie severă" împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei

Stelian Ion
Stelian Ion (Facebook - Stelian Ion)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, miercuri, faptul că un rol important al statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei este jucat de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), adăugând că instituţia este o parte integrantă din angajamentele interne şi internaţionale ale României în domeniul justiţie şi politici publice anticorupţie.

“Lucrăm la o agendă comună Guvern - Sistem Judiciar - şi (pentru componenta legislativă) Parlament - care să pună în prim-plan reacţia severă a statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei; mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracţiunii, a urmăririi activelor dincolo de jurisdicţii naţionale, iar ANABI joacă un rol important în acest sens. Ieri [marţi – n.r.] am participat la dezbaterea publică organizată de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în parteneriat cu Expert Forum (EFOR), cărora le mulţumesc”, a precizat ministrul, pe pagina sa de Facebook, adăugând că la eveniment au participat reprezentanţi din cadrul Comisiei Europene, EUROPOL şi ai US Marshals Service.

În plus, ministrul Justiţiei a susţinut că, în cadrul dezbaterii, au fost discutate obiectivele majore ale viitoarei politici publice privind urmărirea şi recuperarea efectivă a produsului infracţiunii prin măsuri de consolidare şi dezvoltare a ANABI (aflate în dezbatere publică).

Obiectivele sunt următoarele: creşterea gradului de identificare şi recuperare a produsului infracţiunii din jurisdicţii străine; consolidarea cadrului instituţional al ANABI; creşterea eficienţei măsurilor asiguratorii prin evaluarea permanentă a costurilor şi a caracterului proporţional; operaţionalizarea Fondului Naţional pentru Prevenirea Criminalităţii.

“Astfel, Strategia în materia recuperării creanţelor provenite din infracţiuni şi a planului de acţiune aferent va fi transmisă, spre aprobare, Guvernului în luna iunie 2021. Un proiect de modificare a Legii ANABI nr. 318/2015 care va integra soluţiile propuse prin proiectul de politică publică urmează a fi iniţiat în octombrie 2021”, a mai afirmat ministrul.

Potrivit lui Stelian Ion, ANABI reprezintă un rezultat al Strategiei Naţionale Anticorupţie şi rămâne parte integrantă din angajamentele interne şi internaţionale ale României în domeniul justiţie şi politici publice anticorupţie.

“De asemenea, prin ANABI, România asigură implementarea recomandării 12 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a conchis ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne