Conducerea socialiştilor europeni se reuneşte la Sofia, Stanişev se află sub presiune (presă)

Consiliul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), structura executivă a acestuia, se reuneşte la sfârşitul săptămânii în capitala bulgară Sofia, dar preşedintele PES, bulgarul Serghei Stanişev, este supus unei presiuni fără precedent în cadrul Partidului Socialist Bulgar, scrie presa sofiotă de marţi.
Liderul Partidului Socialist Bulgar (BSP), Serghei Stanişev. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.06.2013

Consiliul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), structura executivă a acestuia, se reuneşte la sfârşitul săptămânii în capitala bulgară Sofia, dar preşedintele PES, bulgarul Serghei Stanişev, este supus unei presiuni fără precedent în cadrul Partidului Socialist Bulgar, scrie presa sofiotă de marţi.

Şedinţa Consiliului PES, care este cel mai mare forum anual al partidului, va reuni sâmbătă reprezentanţii partidelor socialiste, social-democrate şi laburiste din întreaga Europă. Consiliul va defini priorităţile pentru următoarele luni şi va da startul pregătirilor pentru campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European din vara lui 2014. Forumul va fi precedat vineri de reuniunea organizaţiei de femei a PES.

Reuniunea va fi urmărită cu un interes sporit pentru că are loc într-o situaţie destul de tensionată la Sofia, când criticile şi presiunile asupra liderului Serghei Stanişev sporesc, comentează ziarul Dnevnik. Luni, preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a scris pe contul său de Twitter că 'guvernul Bulgariei trebuie să întreprindă reforme adevărate, să iniţieze un dialog cu oamenii şi să lupte cu orice formă de corupţie'. El a primit un răspuns semnat de bulgarul Deian Ivanov, potrivit căruia 'este prea târziu, deja s-a atins punctul critic de neîncredere (la mai puţin o lună după alegeri)'.

Ziarul Capital scrie că tot mai multe voci din interiorul Partidului Socialist Bulgar susţin că demisia lui Stanişev de la şefia formaţiunii este una dintre posibilităţi pentru salvarea guvernului Oreşarski. De patru zile, Bulgaria este zguduită de proteste de amploare provocate de nominalizarea controversatului parlamentar Delian Peevski (membru al partidului etnicilor turci) la şefia Agenţiei Naţionale de Securitate. Totuşi, după anunţul de sâmbătă al lui Peevski potrivit căruia se retrage din funcţie, protestele au continuat, transformându-se în manifestaţii antiguvernamentale.

Mulţi socialişti, parlamentari, lideri locali şi activişti consideră că guvernul ar putea fi salvat doar dacă Stanişev îşi va asuma răspunderea pentru nominalizarea lui Peevski, despre care toţi au recunoscut că a fost o greşeală. Ei susţin că în cazul în care Serghei Stanişev nu va face acest lucru şi nu se va retrage de la şefia Partidului Socialist, în două-trei zile premierul Plamen Oreşarski va fi nevoit să depună demisia guvernului.

Grupul criticilor interni ai lui Stanişev creşte de la zi la zi. Fostul şef al statului Gheorghi Pârvanov, considerat cel mai puternic adversar din partid al fostului premier, a insistat luni pentru convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional al partidului, în timp ce parlamentarul Gheorghi Kadiev a organizat un protest în faţa sediului partidului. Duminică, una dintre organizaţiile locale ale partidului, cea din sectorul Vitoşa din Sofia, a prezentat o declaraţie în care cere demisia preşedintelui partidului, dar şi pe cea a biroului executiv. În declaraţie se afirmă că Stanişev şi premierul Plamen Oreşarski au încercat 'să dea securitatea naţională pe mâinile oligarhului Delian Peevski'. A doua zi, alte două organizaţii judeţene ale partidului au cerut în mod oficial demisia lui Stanişev.AGERPRES

Redactori: (rad)tud; ID: 3155311; Data: 2013-06-18 10: 54: 05; Slug: Bulgariaa-politic-presă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor