Bărbat condamnat să-i ceară scuze public fostei soţii, pe contul său de Facebook, şi să-i plătească daune morale

Justiţie
Justiţie (cna.md)

Judecătorii l-au condamnat pe un ieşean să-i prezinte public scuze fostei soţii şi să-i plătească 1.000 de euro despăgubiri morale, pentru că a încercat să îşi compromită fosta consoartă, informează publicaţia Ziarul de Iaşi.

Sursa citată relatează că, în urmă cu trei ani, Angelica şi Constantin C. se aflau în divorţ. La acea vreme, femeia a fost înştiinţată de operatorul de telefonie mobilă că numărul de telefon pe care-l folosea a fost trecut de pe cartelă prepay pe abonament, operaţiunea fiind făcută de soţul său, astfel că după acest transfer, nu a mai avut acces la numărul de telefon.

Ieşeanca s-a plâns instanţei că, după transferul numărului, Constantin C. a intrat pe conturile ei de Facebook şi Whatsapp, verificându-i corespondenţa şi trimiţând mesaje, fotografii şi filme indecente în numele ei, cu intenţia de a o denigra şi de a o prezenta ca pe o femeie de moravuri uşoare.

Femeia a aflat toate acestea de la rudele şi apropiaţii care o întrebau de ce postează astfel de lucruri, şi a cerut instanţei să îl oblige pe fostul soţ să înceteze încălcarea drepturilor sale la onoare, demnitate, imagine şi viaţă privată, ca şi la plata a 100.000 euro ca daune morale şi 1 euro daune materiale.

În faţa Tribunalului, bărbatul a negat comiterea faptelor de care îl acuză fosta soţie, recunoscând doar trecerea numărului de telefon de pe cartelă pe abonament, dar precizând că respectivul cont de Facebook ar fi fost unul comun, la care avea acces şi fosta soţie.

Expertiza dispusă de instanţă nu a putut stabili cu certitudine că fostul soţ a fost cel care a trimis mesajele denigratoare, dar din declaraţiile martorilor, judecătorii au ajuns totuşi la concluzia că faptele prezentate de femeie sunt exacte, singura persoană care ar fi avut interesul şi posibilitatea de a-i folosi numărul de telefon fiind fostul său soţ.

Ca urmare, Constantin C. a fost condamnat să-şi ceară scuze public pe contul său de Facebook, dar şi să-i achite fostei soţii 1.000 de euro ca daune morale. Ambele părţi au atacat sentinţa, cazul intrând vineri pe rolul Curţii de Apel.