Comoară recuperată de pe epava unui vas britanic: monede din argint în valoare de 50 de milioane dolari

.
. (Photos.com)

O comoară cuprinzând 2.000 de cufere cu monede din argint, care valorează 50 de milioane de dolari, a fost recuperată de pe o epavă aflată la o adâncime de 5.150 de metri de către o companie specializată în cercetările subacvatice, informează lexpress.fr, citat de Mediafax.

Pe 6 noiembrie 1942, în Atlanticul de Sud, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un submarin german a lansat torpile asupra vasului City of Cairo, care transporta 7.422 de tone de mărfuri şi peste 2.000 de cufere cu monede din argint. Grav avariată, nava britanică s-a scufundat.

Deep Ocean Search, companie specializată în cercetările subacvatice la mare adâncime, a căutat comoara de pe fundul oceanului încă din anul 1984.

Epava a fost depistată la adâncimea de 5.150 de metri în vestul coastelor Namibiei şi a fost recuperată o mare parte din "comoară", scrie blogul Expedition Writer. Operaţiunea de recuperare a reuşit graţie utilizării de tehnologii de vârf: sonare performante şi roboţi transportaţi în zonă de nava de cercetări ştiinţifice SV John Lethbridge.

Aducerea la suprafaţă a comorii reprezintă un nou record mondial în ceea ce priveşte operaţiunile de recuperare a unor bunuri aflate la mare adâncime, conform presei internaţionale.

Compania Deep Ocean Search a încheiat un contract cu Ministerul britanic al Transporturilor, care a fost de acord să cedeze companiei de explorare o parte din încărcătura recuperată care îi aparţinea de drept.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură