Broker al unei banci elvetiene acuzat de frauda pentru o pierdere de peste 2 miliarde de dolari

Kweku Adoboli, broker, parasind un tribunal londonez pe 16 septembrie 2011
Kweku Adoboli, broker, parasind un tribunal londonez pe 16 septembrie 2011 (Getty Images)

Un barbat din Londra, arestat pentru comert neautorizat ce a cauzat o pierdere de 2 miliarde de dolari gigantului bancar elvetian UBS, a fost acuzat vineri de frauda, conform rapoartelor media.

Kweku Adoboli, in varsta de 31 de ani, a fost arestat in biroul sau din Londra, joi dimineata, si acuzat de frauda, abuz de pozitie, precum si multe alte infractiuni, la instanta magistratilor din Londra, a raportat BBC.

UBS a declarat pentru radio ca Adoboli a acumulat, probabil, pierderea intr-o serie de tranzactii foarte mici, intr-o anumita perioada de timp, care au trecut nedetectate de gigantul bancar.

BBC a raportat ca UBS nu a stiut despre tranzactiile frauduloase pana cand Adoboli nu le-a spus.

Adoboli, fiul nascut in Ghana al unui lucrator la ONU pensionat , va ramane in custodie pana pe 22 septembrie, atunci cand audierea sa va avea loc.

Tatal sau, John, a declarat pentru Daily Telegraph ca fiul sau a facut "o greseala sau [a luat] o hotarare gresita".

"Citim cu totii, toate materialele si toate lucrurile care se relateaza despre el. Familia este dezamagita, deoarece acesta nu este modul nostru de viata", a adaugat el.

Scandalul a determinat ca actiunile UBS sa scada cu 10 la suta, joi, dupa ce au izbucnit stirile scandalului. Firma a fost in masura sa recupereze o parte din pierderile de vineri, actiunile majorandu-se cu circa 4 la suta.

Intr-o declaratie anterioara, UBS a relatat ca "este posibil ca acest lucru sa conduca UBS sa raporteze o pierdere pentru al treilea trimestru al anului 2011", dar a adaugat ca "nu au fost afectate pozitiile clientului."